Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ημερίδα Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ. για το "ΣΤΡΕΣ ΜΑΧΗΣ".


Την Κυριακή 24.02.2013 έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του 401 ΓΣΝΑ, ημερίδα της Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ. με θέμα το «Στρες Μάχης» και ομιλητή τον Αντιπλοίαρχο (ΥΙ) Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, Διευθυντή του Διακλαδικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων (414 ΣΝΕΝ).

Στόχος της ημερίδος ήταν να παρουσιάσει, για πρώτη φορά, στους Εθελοντές Εφέδρους την έννοια του «Στρες Μάχης», τον τρόπο εκδήλωσής του και, κυρίως, τους τρόπους πρόληψης και αντιμετωπίσεώς του. 



Η ημερίδα άρχισε με χαιρετισμό του Προέδρου της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο., Εφ. Λοχία (ΠΖ) Ι. Μακρή (βλ. τέλος), δεδομένου ότι η Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο. είχε την ευθύνη της όλης διοργάνωσης, ο οποίος, αφού παρουσίασε το ρόλο των Εθελοντών Εφέδρων, επεσήμανε ότι η εκπαίδευση του μαχητή επικεντρώνεται συνήθως αποκλειστικά, στη βελτίωση της σωματικής και τεχνικής του κατάρτισης, ενώ αγνοείται η ψυχική του υπόσταση και το πώς η εμπλοκή του σε πραγματική μάχη μπορεί να τον επηρεάσει ψυχικά και, ενδεχομένως κατ’ επέκταση, να διακινδυνεύσει την απόδοσή του στη μάχη και την εκτέλεση της αποστολής του.



Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Αντιπροέδρου της Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ., Εφ. Λοχαγού (ΠΖ) Ι. Σιδηρόπουλου, ο οποίος ταξίδεψε για να συμμετάσχει στην ημερίδα από την Θεσσαλονίκη, του εκπροσώπου του κ. Α/ΓΕΕΘΑ, Υποπτεράρχου Χ. Γρηγορέα, Διευθυντή Υγιειονομικού ΓΕΕΘΑ και του εκπροσώπου του κ. Α/ΓΕΣ, Ταγματάρχη (ΥΙ) Ευαγγέλου Τσιάμπα, ο οποίος στη συνέχεια συνεισέφερε και προσωπικές εμπειρίες του αναφορικά με το θέμα της ημερίδος. Επίσης, μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση, εκπρόσωποι της ΜΥΑ/Λ.Σ. και της ΕΚΑΜ/ΕΛ.ΑΣ.

Χαιρετισμός εκπροσώπου κ. Α/ΓΕΕΘΑ

Χαιρετισμός εκπροσώπου κ. Α/ΓΕΣ

Στη συνέχεια, ο εισηγητής Αντιπλοίαρχος (ΥΙ) Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα με τη χρήση και ηλεκτρονικών μέσων, καλύπτοντας τους ορισμούς του «Στρες Μάχης» και του «Μετατραυματικού Στρες», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ασθένεια, αφού εν δυνάμει μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε μαχητή, και επικεντρώνοντας στις ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισής του, από τις οποίες ξεχωρίσαμε την πιεστική ρεαλιστική εκπαίδευση και την καλλιέργεια πνεύματος μονάδος. Δυστυχώς, και στα δύο υστερούμε όσον αφορά την εκπαίδευση των στρατευσίμων – εφέδρων στον ΕΣ. Θλιβερή ήταν, επίσης, η διαπίστωση ότι ακόμα και μόνιμα στελέχη του ΕΣ που παρευρέθησαν στην ημερίδα, άκουγαν για το θέμα πρώτη φορά, αν και είχαν ήδη λάβει μέρος σε αποστολές στο εξωτερικό, θεωρώντας, φυσικά ότι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για το «Στρες Μάχης» πριν αναπτυχθεί η Μονάδα τους επιχειρησιακά. Το θετικό είναι, όπως πληροφόρησε ο κ. Εισηγητής ότι στο ΠΝ ήδη υλοποιείται πρόγραμμα ενημερώσεως των στελεχών του πριν την ανάληψη αποστολών, μέτρο που σύντομα θα επεκταθεί και στους άλλους δύο Κλάδους των ΕΔ, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η ολιγόλεπτη, εκτός προγράμματος, παρουσία του ιδίου του κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, ο οποίος συνεχάρη τους Εθελοντές Εφέδρους για την πρωτοβουλία τους και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειές τους για την ανιδιοτελή ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας.


Χαιρετισμός κ. Α/ΓΕΕΘΑ

Την ομιλία διαδέχθηκαν πολλές ερωτήσεις, τις οποίες ο κ. Αντιπλοίαρχος απήντησε πρόθυμα και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών προς τον κ. Εισηγητή και τους κ.κ. εκπροσώπους των Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ.

Επίδοση αναμνηστικού στον εκπρόσωπο του κ. Α/ΓΕΕΘΑ από τον Ταμία του ΔΣ της ΠΕΝΕΦΥΟ, Εφ. Δεκανέα (ΜΧ) Κ. Δημητρακ

Επίδοση αναμνηστικού στον εκπρόσωπο του κ. Α/ΓΕΣ από τον Αντιπρόεδρο της ΠΟΕΕΦΕΔ

Επίδοση αναμνηστικών στον Εισηγητή, Αντιπλοίαρχο (ΥΙ) Κ. Παπαδημητρίου από τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΠΕΝΕΦΥΟ


Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους Εθελοντές Εφέδρους, και τα Μόνιμα Στελέχη μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και τον συντονιστή της ημερίδος Εφ. Στρατιώτη (ΠΖ) Ν. Καριοφύλλη, Γ. Γραμματέα της ΠΕΝΕΦΥΟ.


Ιδιαιτέρως θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους υποστηρικτές της εκδήλωσης:

1.     ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ GUNS
Κρατίνου 7, Αθήνα

2.     ΚΛΕΙΣΤΡΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
Προυσού 11 (όπισθεν Γ.Α.Δ.Α.)

3.     RONINBodyguard Service
Τριαντάφυλλος Γ. Τσαγκρής
Βοσπόρου 82, Νέα Ιωνία

4.     SPECIAL FORCES.GR
Φώτης Γεωργακόπουλος
α) Ακτή Μιαούλη 19, Πειραιάς
β) Μπουμπουλίνας 4, Πειραιάς

5.     DR.ELECTRONICS Μ.Ε.Π.Ε.
YAESU-VERTEX STANDARD
Βαθέως 17, Αθήνα


Χαιρετισμός Προέδρου Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο.
Αξιότιμοι κύριοι προσκεκλημμένοι,
Αξιότιμε κύριε Εισηγητά,
Αγαπητοί συνάδελφοι Εθελοντές Έφεδροι,
σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση!  Ασφαλώς οι συνάδελφοι γνωρίζουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Επιτρέψατέ μου μόνο να συστηθούμε με δυο λόγια στους προσκεκλημένους μας, κάποιοι από τους οποίους μας γνωρίζουν για πρώτη φορά – τουλάχιστον εκ του σύνεγγυς.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας, κάθε Έλλην που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία παραμένει στις τάξεις της Εφεδρείας των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 45ο έτος της ηλικίας του, όσον αφορά τους Εφέδρους Υπαξιωματικούς και Οπλίτες, και μέχρι το 55ο έτος, όσον αφορά τους Εφέδρους Αξιωματικούς. Από αυτό συνάγεται αφ’ ενός ότι κάθε Έφεδρος οφείλει να παραμένει αξιόμαχος καθ’ όλο το ανωτέρω διάστημα, αφ’ ετέρου ότι η Πολιτεία οφείλει να μετεκπαιδεύει διαρκώς και ουσιαστικά την Εφεδρεία της, κάτι το οποίον ως γνωστόν δεν συμβαίνει. Επομένως, οι Έφεδροι έχουν δύο επιλογές. Η πρώτη, που ακολουθούν οι περισσότεροι, είναι να βολευθούν στον καναπέ τους με το άλλοθι ότι «αφού ο Στρατός δεν με καλεί για μετεκπαίδευση, δεν έχω καμία υποχρέωση, ούτε και χρειάζεται να έχω καμία ανησυχία. Αν και όποτε γίνει κάτι, βλέπουμε.» Η δεύτερη επιλογή είναι οι Έφεδροι να εκπαιδεύονται εθελοντικά, με δική τους πρωτοβουλία, ώστε, εφ’ όσον απαιτηθεί, να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις συνταγματικές τους υποχρεώσεις. Αυτοί είναι και η συντριπτική μειοψηφία από εκείνους που στα χαρτιά της Διευθύνσεως Επιστρατεύσεως φαίνονται ως ενεργοί Έφεδροι. Αυτή η ρομαντική μειοψηφία είναι οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΦΕΔΡΟΙ, κάποιους από τους οποίους βλέπετε σήμερα ανάμεσά σας.
Στα πλαίσια, λοιπόν, που ορίζει το νομικό πλαίσιο της Πολιτείας, οι Εθελοντές Έφεδροι, οργανωμένοι σε σωματεία του Αστικού Κώδικα, και εδώ και ένα έτος σε Ομοσπονδία, επιδιώκουμε τη συνεχή εκπαίδευσή μας, όχι μόνο σε αντικείμενα που διδαχθήκαμε, ή δεν διδαχθήκαμε, κατά τη διάρκεια της θητείας μας, αλλά κυρίως σε σύγχρονες τακτικές μάχης και μορφές αγώνα, τις οποίες, θεωρητικά, θα έπρεπε να μαθαίνουμε κατά τις μετεκπαιδεύσεις μας.
Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των Εφέδρων, αλλά και της κοινωνίας μας γενικότερα, είτε αγνοεί όσα προανεφέρθησαν για τους Εθελοντές Εφέδρους, είτε θεωρεί ότι κάνουμε το «χόμπυ» μας. Μοναδική επιδίωξή και κίνητρό μας είναι η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας. Λαμβάνοντας, υπ’ όψιν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα που επηρεάζουν την πατρίδα μας, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είμεθα «χομπίστες».
Στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας μας με το ΓΕΣ και τη Διεύθυνση Πεζικού, μέλη της Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο. είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την Ημερίδα που διοργάνωσε τον περασμένο Νοέμβριο η Σχολή Πεζικού στο πλαίσιο της ανακηρύξεως του 2012 ως «Έτος Πεζικού», όπου, μεταξύ άλλων, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την ομιλία του σημερινού μας Εισηγητού, Αντιπλοιάρχου – Ιατρού κ. Παπαδημητρίου, με θέμα «Στρες Μάχης – Επιχειρησιακό Στρες». Αυτό ήταν και το ερέθισμα για να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε ότι πέρα από τη σωματική προετοιμασία, την τεχνική και τακτική κατάρτιση του μαχητή και τον εφοδιασμό με σύγχρονα, αξιόπιστα υλικά, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και ο παράγων της ψυχικής κατάστασης του μαχητή κατά τη διάρκεια της μάχης, οπότε και είναι πιθανό να εμφανισθεί το στρες μάχης. Φυσικά, η καλύτερη εξομοίωση μάχης, είναι η ίδια η μάχη. Θεωρούμε, όμως, ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιες ψυχολογικές καταστάσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε οι ίδιοι ή οι συναδελφοί μας κατά τη μάχη και πως μπορούμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντεπεξέλθουμε και για να βοηθήσουμε τους συμμαχητές μας. Έτσι, κρίναμε απαραίτητο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μας να πληροφορηθούν όσα είχαμε ακούσει. Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε από τον κύριο Αντιπλοίαρχο να μας κάνει τη σημερινή ομιλία, και τον ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκανε να αποδεχθεί την πρόσκλησή μας.
Τα κίνητρά μας, ως Εθελοντών Εφέδρων, δεν είναι άλλα από την ανιδιοτελή προσφορά στον τομέα της Εθνικής Άμυνας με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη των ιερών παρακαταθηκών του έθνους και των πατροπαράδοτων παραδόσεων. Η προσφορά αυτή συνοδεύεται από το ανάλογο οικονομικό και ψυχικό κόστος με επιπτώσεις στην προσωπική, οικογενειακή κι επαγγελματική μας ζωή, για αυτό που επιλέξαμε να κάνουμε στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο μας.
Η οικονομική και ηθική κρίση, όμως, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον χώρο μας. Επειδή τα αποθέματα, σε έμψυχο δυναμικό, ψυχικές αντοχές και υλικά μέσα, δεν είναι ανεξάντλητα, προσδοκούμε στην έμπρακτη στήριξη της προσπάθειά μας, κατ’ αρχήν, από την στρατιωτική, την φυσική μας ηγεσία με κάθε τρόπο και κυρίως με την επιδίωξη της νομοθετικής κατοχύρωσης του θεσμού του «Εθελοντή Εφέδρου». Η σύσφιξη των σχέσεων και, κυρίως, των δράσεων μεταξύ ενεργού στρατεύματος και εθελοντικής εφεδρείας, θα αποτελέσει ανέξοδο παράγοντα κατακόρυφης αύξησης της αποτρεπτικής και αμυντικής μας ισχύος και θα είναι το κίνητρο για περισσότερους εφέδρους να πυκνώσουν τις τάξεις μας.
Σε κάθε περίπτωση, πραγματώνοντας το σύνθημά μας που προέρχεται από τον Όρκο των Αθηναίων Εφήβων Πολιτών – Οπλιτών «ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ», υποσχόμεθα ότι, πάση θυσία, θα παραμείνουμε, ως άλλοι Μαραθωνομάχοι, «ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΜΑΧΟΥΝΤΕΣ».
Σας ευχαριστώ! 

ΠΗΓΗ : Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ.