Με 15.000 DM63 ξεκίνησαν και οι Τούρκοι τις παραλαβές σύγχρονων πυρομαχικών για τα LEO2A4 και το Μ60 SABRΑ ΙΙΙ που διαθέτουν και ακολούθησαν με την παραγγελία 10.000 χημικής ενέργειας αμερικανικών Μ830Α1, μέσω LoA και 10.000 διατρητικά CL3143 και εκρηκτικά CL3105 από το Ισραήλ.
Είναι αυτό που σημειώναμε στο ρεπορτάζ την περασμένη Παρασκευή, ότι «Δεν σημαίνει ότι οι επόμενες αγορές θα είναι και πάλι από την Reinmetall». Αντίθετα θα στοιχηματίζαμε ότι η επόμενη προμήθεια θα περιλαμβάνει χημικής ενέργειας M830A1 της αμερικανικής ΑΤΚ, έστω και αν τα διατρητικά βλήματα (APFSDS-T), όπως το DM63 για τον αριθμό των ελληνικών LEO2HEL/A4 θα πρέπει να αφορούν τουλάχιστον 30.000 βλήματα για ένα στοιχειώδες «στοκ».
Τα ελληνικά LEO2HEL, διαθέτουν έναντι των τουρκικών, αλλά και γενικότερα έναντι της έκδοσης Α4, μία σημαντική υπεροχή σε ότι σε ότι αφορά τα λεγόμενα «χημικής ενέργειας» βλήματα HEAT, όπως το Μ830Α1: Μπορούν να αξιοποιήσουν την δυνατότητα του βλήματος για ενσύρματη ρύθμιση του πυροσωλήνα για κατευθυνόμενη έκρηξη, σε αντίθεση με τα Α4 που απαιτείται τροποποίηση του κλείστρου του άρματος για να επιτευχθεί.
Το συγκεκριμένο βλήμα είναι και το μόνο που έχει σημαντικές ικανότητες κατά ελικοπτέρων με ειδικό πυροσωλήνα ανίχνευσης και έκρηξης κοντά σε ιπτάμενο αντικείμενο.
Εκτός και αν η Rheimetall, η οποία εμφανίζεται πολύ ισχυρή επί της νέας κυβέρνησης στο ΥΠΕΘΑ, καθώς την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε άλλη μία επιτυχία σε άλλο θέμα στο ΑΣΣ (Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο), καταφέρει να υπερκεράσει και πάλι την ΑΤΚ και να πλασάρει το δικό της νέο, αντίστοιχο, χημικό πυρομαχικό DM11, το οποίο ανέπτυξε πολύ πρόσφατα και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το Μ830Α1 της ΑΤΚ…
Η απόφαση πάντως, έχει εκπλήξει τους Αμερικανούς της ΑΤΚ, αλλά και την ΙΜΙ, οι οποίοι ήλπιζαν σε αλλαγή των συσχετισμών και προώθηση των δικών τους βλημάτων.
πηγή: http://www.defencenet.gr