Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΝ ΑΠΟ 4/12/2009 ΕΩΣ 11/12/2009.



ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Γραφείο Τύπου
Χολαργός, 11 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΝ
ΑΠΟ 4/12/2009 ΕΩΣ 11/12/2009

1. ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Ουδέν
2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΑΣΚΗΣΕΙΣ
α. Το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ παραμένει στο ΝΣ στα πλαίσια χειμερινής ανάπαυλας της μόνιμης δύναμης του ΝΑΤΟ SNMCMG2 (Standing NRF Mine‐Counter Measures Group 2).

β. Από 7 Σεπτεμβρίου 2009,
η Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ συμμετέχει στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA», με αποστολή την προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας, την μείωση της παρενόχλησης των θαλασσίων οδών ναυσιπλοΐας και της αποσταθεροποίησης του θαλάσσιου χώρου στην περιοχή της Σομαας. Η συμμετοχή του πλοίου στην εν λόγω επιχείρηση πρόκειται να ολοκληρωθεί την 21 Δεκεμβρίου 2009.

γ. Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ παραμένει στο ΝΣ στα πλαίσια χειμερινής ανάπαυλας της μόνιμης δύναμης του ΝΑΤΟ SNMG2 (Standing NRF Maritime Group 2).
δ. Την 8 Δεκεμβρίου το ΤΠΚ ΣΤΑΡΑΚΗΣ εκτέλεσε συνεργασία με το γαλλικό πλοίο FS JEAN BART στη περιοχή των Κυκλάδων.

3. ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
Από 21 Νοεμβρίου 2009 η Κ/Φ ΜΑΧΗΤΗΣ συμμετέχει στην επιχείρηση UNIFIL, στην περιοχή του Λιβάνου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την 17 Δεκεμβρίου 2009, οπότε και θα αντικατασταθεί από την Κ/Φ ΚΡΑΤΑΙΟΣ.

4. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής σε κατοίκους νήσων Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκανήσου η Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ διατίθεται από 7 έως 16 Δεκεμβρίου 2009.

5. ΘΕΜΑΤΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Ουδέν.

6. ΥΓΙΕΙΝΗ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ουδέν.

7. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Ουδέν.

8. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
α. Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009 διοργανώθηκε στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις Θαλάσσιας Ασφάλειας» παρουσία του Αρχηγού του ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γ. Καραμαλίκη ΠΝ. Η εκδήλωση συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών Έλλης και Λνου κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912‐1913) και διοργανώθηκε υπό τον συντονισμό του Α’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Στην ημερίδα, στην οποία πέρα από τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, την Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Λιμενικό Σώμα, παρουσιάσθηκαν θέματα σχετικά με τη Συμβολή της Ελλάδος και του Πολεμικού Ναυτικού στις Διεθνείς προσπάθειες για τη θαλάσσια αάλεια και την αντιμετώπιση έκνομων πράξεων στη θάλασσα. Επίσης παρουσιάσθηκαν τα διδάγματα από την επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ καθώς και οι νομικές πτυχές των επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειαμε ιδιαίτερη έμφαση στις δυσχέρειες που παρουσιάζονται στις επιχειρήσεις κατά της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής και στον Κόπ του Άντεν.
β. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009, ο εορτασμός του Προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912 – 1913, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά. Στον εορτασμό που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Καραμαλίκη ΠΝ, χοροστάτησαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ Σεραφείμ. την τελετή επίσης παρέστησαν ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαΐτσης Αποστολάτος, ο Βουλευτής Πειραιά κύριος Γιάννης Τραγάκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, ο Νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Παναγιώτης Φασούλας, Επίτιμοι Αρχηγοί, σύσσωμο το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού εν ενεργεία και εν αποστρατεία, αντιπροσωπείες των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων καθώς και πλήθος λοιπόν προσκεκλημένων. την ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΝ μετά από μία σύντομη αναδρομή στο ένδοξο παρελθόν του ΠΝ, τόνισε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία του όπλου, καθώς και τη σημασία του ως ισχυρότατου παράγοντα αποτροπής που το καθιστά ευέλικτο και αποτελεσματικό διπλωματικό εργαλείο γιτην εξάσκηση της αμυντικής διπλωματίας.
γ. Για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου την 6 Δεκεμβρίου το ΠΝ συμμετείχε με τις ακόλουθες μονάδες:
(1) ΤΠΚ ΡΟΥΣΣΕΝ, Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ , Υ/Β ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ, στο λιμένα Πειραιώς.
(2) Φ/Γ ΕΛΛΗ, στον όρμο Κανελλόπουλου ΣΝΔ.
(3) Κ/Φ ΚΡΑΤΑΙΟΣ, στην Αλεξανδρούπολη.
(4) ΤΠΚ ΣΤΑΡΑΚΗΣ, στην Ερμούπολη Σύρου.
(5) ΠΠ ΣΤΑΜΟΥ, στις Οινούσσες Χίου.
(6) Ν/Α ΚΙΣΣΑ, στο Γαλαξίδι.
δ. Την 6 Δεκεμβρίου ο Μητροπολίτης Σύρου ‐ Τήνου ‐ Μυκόνου κ.κ. Δωρόθεος Β΄, εκτέλεσε εθιμοτυπική επίσκεψη στο ΤΠΚ ΣΤΑΡΑΚΗΣ στην Ερμούπολη της Σύρου.
ε. Την 6 Δεκεμβρίου τελέσθηκε Λιτάνευση Ι. Ε. Αγ. Νικολάου Σαλαμίνας με διάθεση ενόπλου τιμητικού αγήματος και επικεφαλής έναν Υπαξιωματικό από ΝΣ.
στ. Από 8 έως 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη του Α/ΓΕΝ στο Ισραήλ. κατόπιν αποδοχής της επίσημης πρόσκλησης του Αρχηγού του Ισραηλινού Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στo Tελ Αβίβ ο Έλληνας Αρχηγός, επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού του Ισραήλ, όπου είχε ιδιαίτερες συνομιλίες για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον ομόλογό του Αντιναύαρχο Eliezer Marum. Το πρωί της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου ο Αρχηγός του ΓΕΝ επισκέφθηκε τον κύριο Ναύσταθμο του Ισραηλινού Ναυτικού στη Χάιφα όπου ξενγήθηκε στο Υ/Β INS Dolphin και στη συνέχεια επέβη στην κορβέτα τύπου Sa’ar 5 INS Eilat. Στον ολιγόωρο πλου που ακολούθησε ο Έλληνας Α/ΓΕΝ παρακολούθησε επίδειξη μονάδων του Ναυτικού και ενημερώθηκε από τους ισραηλινούς επιτελείς επί θεμάτων αρμοδιοτήτων τους. Επιπλέον ο Αρχηγός του ΓΕΝ επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Α.Θ.Μ. Ιεροσολύμων & Πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

9. ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την 08 Δεκεμβρίου εκτελέστηκε εξουδετέρωση πυρομαχικών στη θαλάσσια περιοχή Καλλιθέας νήσου Ρόδου.

Πλωτάρχης Ι. Στρατογιάννης Π.Ν.
Εκπρόσωπος Τύπου Γ.Ε.Ν.