Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Λ.ΕΦ.Ε.Δ. TAMΣ Ιερός Λόχος 09Β ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ.




Στις 28 και 29 Νοεμβρίου του 2009 πραγματοποιήθηκε η ΤΑΜΣ-"Ιερος λόχος"09Β στην περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής. Η συγκεκριμένη άσκηση αφορά την πρακτική εκπαίδευση στις αμφίβιες επιχειρήσεις, κατδρομικές και μή, οι οποίες είναι το πλέον πιθανό ότι θα απασχολήσουν τις Ελληνικές ΕΔ και κατ' επέκταση τον Έλληνα οπλίτη. Αυτή είναι λοιπόν και η αιτία που η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα καθιερώθηκε από την ΛΕΦΕΦ πιά επί εξαμηνιαίας βάσης.

Από το βράδυ της Παρασκευής είχε φτάσει στην περιοχή κλιμάκιο μελών της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. που ήταν επιφορτισμένο με την μεταφορά υλικών και λέμβων όπως και με την δημιουργία και οργάνωση χώρου στρατοπεδίας. Η άσκηση ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου με την άφιξη του κυρίως όγκου των εκπαιδευόμενων τμημάτων. Το διάστημα από το μεσημέρι εώς νωρίς το σούρουπο καταναλώθηκε κυρίως στην προετοιμασία των ατομικών υλικών των μελών, στην εκμάθηση τακτικών διάσωσης και επανάκτησης εντός της λέμβου ατόμου που πιθανώς να έχει βρεθεί στο νερό καθώς και κατασκευή λεπτομερούς αμμοδώχου πάνω στην οποία κατατοπίστηκε το επιτηθέμενο τμήμα αλλά και το τμήμα της απεικόνισης

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την κατάληψη των βραχονησίδων Α & Β που βρίσκονται πλησίων της νήσου Αμμουλιανής ή οποία βρισκόταν υπό εχθρική κατοχή. Τις βραχονησίδες κατείχε δύναμη λόχου ΠΖ+ με όλμους των 4,2" & 81mm, αντιαρματικά όπλα αγνώστου αριθμού και κλιμάκιο μηχανικού. Σκοπός των φιλίων δυνάμεων ήταν η ανακατάλυψη των βραχονησίδων ώστε να προλειάνουν το έδαφος για την επικείμενη αντεπίθεση με σκοπό την ανακατάληψη της νήσου Αμουλιανής από τις φίλιες δυνάμεις που θα λάμβανε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκεκριμένα την Η 04:00.

Μετά λοιπόν και το τελευταίο φώς της ημέρας τμήμα βατραχανθρώπων έφυγε με φουσκωτή λέμβο με σκοπό να εξουδετερώσει την μικρή φρουρά παρατήρησης η οποία βρισκόταν επί της βραχονησίδας Α. Αμέσως μετά ξεκίνησε και το πρώτο κύμα από το επιτηθέμενο τμήμα προς την ίδια κατεύθυνση και σταμάτησε 400-500 μέτρα πρίν από την Α αναμένοντας φωτεινό σήμα από το καταδρομικό τμήμα που θα ειδοποιούσε ότι η φρουρά εξουδετερώθηκε. Όπως και έγινε επιτυχώς και έτσι αποβηβάστικε επί της Α με διαδοχικά κύματα όλη η δρια. Στην συνέχεια ο δριτης έταξε πολυβόλα με σκοπό να παρέχουν πυρά κάλυψης και συνέχισε με την υπόλοιπη δρια για να καταλάβει και την βραχονησίδα Β.
Εκεί αποβίβασε της ομάδες 1η, 2η και 3η. Η πρώτη με αποστολή την κατάλυψη του ακροτηρίου "Τέναρο" το οποίο ήταν το πλησιέστερο σημείο της Β στην νήσο Αμμουλιανή με σκοπό την αποκοπή του εχθρού από ενισχύσεις. Επίσης έτσι αφαιρούσε από τον εχθρό την δυνατότητα να παρενοχλεί με πυρά ευθυτενούς και καμπύλης τροχιάς το φίλιο τάγμα κατά την διάρκεια της επιχείρησης ανακατάληψης της νήσου. Κάτι το οποίο έπρεπε να πράξει με την σειρά της η συγκεκριμένη δρια, δηλαδή να τάξει τα όπλα της, βαρέα και μη, με κατεύθυνση πρός την νήσο για να υποστηρίξει την αποβατική ενέργεια του τάγματος. Αυτός ήταν και ο ουσιαστικός ΑΝΣΚ της δριας. Η δεύτερη δρία ήταν επιφορτισμένη με την κατάληψη του υψώματος Β και η τρίτη το ύψωμα Α. Σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν η απαγόρευση κίνησης του εχθρού επί της βραχονησιδας και δή η ολική εξόντωσή του.

Το ύψωμα Α όπως και το ακροτήριο "Τέναρο" καταλήφθηκαν σχεδόν αμαχητή. Η 2η όμως ομάδα στην προσπάθειά της να εκτελέσει την αποστολή της συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τον εχθρό ενεργοποιώντας μάλιστα αρκετές από τις πολύ εύστροφα τοποθετημένες παγιδεύσεις που υπήρχαν στην περιοχή σαν αποτέλεσμα της δράσης του εχθρικού τμήματος μηχανικού. Από εκεί και μετά η κατάσταση εξελίχθηκε σε γενικευμένη εμπλοκή με αρκετές απώλειες εκατέρωθεν των αντιμαχόμενων και με την συχνή αλλαγή της τακτικής κατάστασης αλλά και με την συνεχή άφιξη ενισχύσεων για τις φίλιες αλλά και τις εχθρικές δυνάμεις. Κατά την επιχείρηση έγινε ευρεία χρήση τηλεπικοινωνιών οι οποίες συντονίζονταν από ανώτερο κλιμάκειο, επιπέδου λόχου. Μετά από πολύωρη μάχη αλλά μέσα στα όρια της προθεσμίας επιτεύχθηκε η ολική εξόντωση του εχθρού και έδωσε στο τάγμα την δυνατότητα να εκτελέση την αποστολή του.

Η ροή και η εξέλιξη της ΤΑΜΣ "Ιερός λόχος" 09Β ήταν πολύ καλή και χωρίς πολλά προβλήματα. Το συμπέρασμα που προέκυψε κυρίως είναι ότι άρχισαν να φαίνονται σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης στο τρόπο δράσης σε αυτού του είδου τις επιχειρήσεις αλλά και ότι σαφώς υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Το σενάριο αυτό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και είναι κρίμα που ο Ε.Σ. δεν εκπαιδεύει επί τακτικής βάση τους Έλληνες πολίτες οπλίτες. Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 02/12/2009 στα γραφεία της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. με την καθιερωμένη απενημέρωση. Μια διαδικασίαι καθόλα απαραίτητη για την υπόδειξη λαθών αλλά και για την περεταίρο εξαγωγή συμπερασμάτων.

Εφ.Λχίας(ΠΖ) Τσαουσίδης Γεώργιος

ΠΗΓΗ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : http://www.lefed.gr.

ΣΧΟΛΙΟ " ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ " : ΑΨΟΓΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΨΟΓΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ - ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΦΕΔΡΩΝ . . . . ΜΠΡΑΒΟ!