Ομως η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα ειναι πράγματα δύσκολα σε μία περίοδο διακοπών και ξεκούρασης. Για το λόγο αυτο η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Αττικής αποφάσισε να αντιμέτωπισει τις πυρκαγιές χωριζοντας τη δύναμη της σε ομάδες που θα επιχειρούσαν με βάρδιες. Έτσι η κάθε ομάδα ανελάμβανε να εκτελεί περιπολίες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο τέλος του οποίου αναλάμβανε δράση η επόμενη ομάδα.Με αυτόν τον τρόπο και σε συνεργασία με άλλους εθελοντές υπήρξε μια συνεχής επιτήρηση σημαντικών δασικών περιοχών γύρω απο την Αττική, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες. Αξίζει να σημειωθεί οτι κατά την διάρκεια των βραδινών περιπολιών στο δάσος πάνω από το χαιδάρι ( δίπλα σε στρατιωτική περιοχή) οι ομάδες της Λ.ΕΦ.ΕΔ πολλές φορές εντόπισαν «περίεργες κινήσεις» μεμωνομένων ατόμων τις οποίες και ανέφεραν στις Αρχές και στον Δήμο Χαιδαρίου.
Επιπλέον το σύστημα συναγερμού και επέμβασης της Λ.ΕΦ.ΕΔ Αττικής οργανώθηκε καλλίτερα απο άλλες χρονιές. Μόλις ένα μέλος της Λ.ΕΦ.ΕΔ ακούσει από τα Μ.Μ.Ε για μια κοντινή πυρκαγιά αμέσως ενημερώνει τον υπεύθυνο κινητοποίησης. Αυτός με την σειρά του, μέσω μυνημάτων (SMS) οργανώνει ένα μικρό κλιμάκιο αποτελούμενο από τα πιό εύκαιρα και διαθέσιμα μέλη που μπορούν να σπεύσουν άμεσα (εντός 1-2 ώρων) στον τόπο της πυρκαγιάς και να εκτιμήσουν επί τόπου την κατάσταση. Το πρώτο αυτό κλιμάκιο θα δώσει τις πληροφορίες αλλά και τον χρόνο για να οργανωθεί το κυρίως τμήμα που θα τους συναντήσει μέσα στις επόμενες 4-5 ώρες και θα τους ενισχύσει είτε στην κατάσβεση είτε σε απεγκλωβισμούς πυροπαθών είτε στην φύλαξη των πυρόπληκτων οικισμών.
Πράγματι το σύστημα αυτό δέν άργησε να δοκιμαστεί στην ξαφνικη πυρκαγιά της Μαγούλας η οποία στις 20/8 ξεκίνησε αρχικά απο την βιομηχανική της ζώνη καίγοντας εργοτάξια και κατά τις βραδινές ώρες επεκτάθηκε στην νοτιοδυτική Πάρνηθα. Απο την αρχή σχεδόν της πυρκαγιάς ομάδα της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Αττικής συνέδραμε τις προσπάθειες των πυροσβεστών και με την έγκαιρη επέμβαση της σώθηκε μία οικογενιακή επιχείρηση κατασκευής επίπλων. Η αυλή και η στέγη είχαν πιάσει φωτιά και ο ιδιοκτήτης δέν μπορούσε να θέσει σε λειτουργία το σύστημα πυρόσβεσης. Παρόλα αυτά τα μέλη του πρώτου κλιμακίου μαζί με έναν πυροσβέστη σκαρφαλώσαν στην στέγη και με την μάνικα κατάφεραν να αποτρέψουν τις φλόγες να διεισδύσουν και να κάψουν την ξυλεία και τα έπιπλα. Το ίδιο βράδυ, το κλιμάκιο ενισχυμένο από επιπλέον άτομα προωθήθηκε στις παρυφές της Παρνηθας και ενώθηκε με ομάδα της ΕΜΑΚ. Οι δύο ομάδες επιχείρησαν μαζί και έπειτα απο αρκετές ώρες κατάφεραν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο στη θέση «Νταμάρια» αποτρέποντας την επέκταση του προς τα ανατολικά. Επικεφαλής των εκεί πυροσβεστικών δυναμεων ήταν ο ίδιος ο διοκητής της πυροσβεστικής ο οποίος και ευχαρίστησε επιτόπου την Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Αττικής για την συνδρομή της στο δύσβατο εκείνο έδαφος.
πηγή: www.lefed.gr