Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

223 αυτοκινούμενα πυροβόλα από τη Γερμανία στα σύνορα.


ΠΗΓΗ " ΤΑ ΝΕΑ "
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟ ΤΗ... Βουλή κατευθείαν για τα σύνορα προορίζονται τα 223 αυτοκινούμενα πυροβόλα που προμηθεύεται η Ελλάδα από τα γερμανικά αποθέματα έναντι περίπου 17 εκατ. ευρώ, μαζί με τα ανταλλακτικά τους.

Το πράσινο φως για την αγορά των μεταχειρισμένων πυροβόλων- με τα οποία αναβαθμίζεται το επίπεδο άμυνας σε συγκεκριμένες περιοχές- άναψε κατά την πρώτη ημέρα σύγκλησης της νεοσύστατης υποεπιτροπής της Βουλής για τους εξοπλισμούς, που συνεδρίασε χθες πρωί και απόγευμα.

Πρόκειται για μια αγορά την οποία είχαν μπλοκάρει επί σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια οι ΗΠΑ, καθώς ως κατασκευάστρια χώρα δεν έδιναν τη σχετική άδεια εξαγωγής από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Αιτία του άτυπου εμπάργκο ήταν η αντίδραση της Ουάσιγκτον για τη μεταφορά στην Κύπρο και παραχώρηση στην Εθνική Φρουρά ελληνικού οπλισμού που προερχόταν από τις ΗΠΑ... Το «όχι» των Αμερικανών ήρθη πέρυσι τον Μάιο αφού η Ελλάδα υποχρεώθηκε να κάνει κάποιες διευθετήσεις όσον αφορά την κυριότητα του οπλισμού στην Κύπρο. Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ-109 Α3GΕΑ2 των 155 χιλιοστών που αγοράζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναβαθμίστηκαν από τη Γερμανία το 2000 και αποσύρθηκαν την περίοδο 2003-04.

Είναι μάλιστα νεώτερο μοντέλο άλλου που υπάρχει ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο. Μερικές δεκάδες από τα 223 θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά και τα υπόλοιπα, κατά τη δήλωση αρμόδιας πηγής του ΓΕΣ, «θα προωθηθούν αμέσως στα σύνορα όπου θα αντικαταστήσουν παλαιότερα και ρυμουλκούμενα πυροβόλα». Ο τρόπος λειτουργίας της υποεπιτροπής συζητήθηκε σε πρωινή άτυπη συνεδρίαση στο «Πεντάγωνο» και η παρουσίαση του οπλικού συστήματος έγινε το απόγευμα στη Βουλή με εισήγηση και από τον Αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής- πρόεδρος είναι ο κ. Ευτ. Δαμιανάκης- τα προβλήματα, τις εκκρεμότητες και τις εξοπλιστικές προτεραιότητες ανά κλάδο (μαχητικά, φρεγάτες, ελικόπτερα, υποβρύχια, πυρομαχικά, ανταλλακτικά κ.λπ.), καθώς και το καθεστώς και τις αλλαγές στον νόμο για τις προμήθειες και τα αντισταθμιστικά οφέλη. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων χαρακτήρισαν θετική τη συγκρότηση της υποεπιτροπής. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις ενίσχυσης της διαφάνειας αλλά και επίτευξης συναινέσεων, στο πλαίσιο των θέσεων των κομμάτων όσον αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας.