Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Το Πεντάγωνο καταργεί τα offsets στις προμήθειες των οπλικών συστημάτων που ανέβαζαν επί χρόνια τις τιμές τους στα ύψη.


Τέλος στη «μίζα» των αντισταθμιστικών

Το Πεντάγωνο καταργεί τα offsets στις προμήθειες των οπλικών συστημάτων που ανέβαζαν επί χρόνια τις τιμές τους στα ύψη.

Στην κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (offsets) στα εξοπλιστικά προγράμματα προχωρεί η κυβέρνηση. Ο σκοπός της κίνησης αυτής θα είναι «να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο» της διαφθοράς που ευδοκιμεί στα εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τα αντισταθμιστικά οφέλη είχαν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα η τιμή διαφόρων οπλικών συστημάτων, άρα και τα βάρη στους ώμους των φορολογουμένων. «Το κόστος ενός F16 μπορεί να ήταν ως και 20% υψηλότερο μετά τα offsets» λένε στρατιωτικές πηγές με γνώση του πώς λειτουργεί το σύστημα. «Πρόκειται για αναχρονιστικό θεσμό, τριτοκοσμικό,που δεν συμφέρει την ελληνική οικονομία και επιβαρύνει αδικαιολόγητα το κόστος των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων» δηλώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης.

Ο σκοπός θα είναι πλέον, αντί των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, να επιδιώκεται στις αγορές οπλικών συστημάτων η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή. Πρόκειται για την Ελληνική Προστιθέμενη Αξία (ΕΠΑ), ώστε να επιτυγχάνεται το υψηλότερο ποσοστό συμπαραγωγής με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Με τον τρόπο αυτόν θα εισάγεται τεχνογνωσία και τεχνολογία στη χώρα, και θα επιτυγχάνεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας- ζήτημα κρίσιμο στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Παράλληλα η Αθήνα εξετάζει πολύ σοβαρά την επανενεργοποίηση των FΜS (Foreign Μilitary Sales), τα οποία είναι χαμηλότοκα δάνεια που χορηγούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συμμαχικές χώρες για να αγοράζουν τα όπλα τους.

Επίσης, αντί για αντισταθμιστικά ωφελήματα, θα επιδιώκονται εκπτώσεις στους εξοπλισμούς, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες που προμηθεύονται οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ. Αλλωστε το πεπαλαιωμένο και κοστοβόρο για την ελληνική οικονομία σύστημα των offsets λειτουργεί πλέον μόνο στο Πακιστάν, στο Μπανγκλαντές, στο Κουβέιτ, στην Ιορδανία και σε άλλες «τριτοκοσμικές» χώρες.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Βενιζέλος σε πρόσφατη ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Το κεφάλαιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων πρέπει να επανεξεταστεί και επανεξετάζεται από μηδενικής βάσεως.Κάποιος καταβάλλει το κόστος και το κόστος το καταβάλλει μόνο ένας:ο αγοραστής. Το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη σκοπιά που θέλουμε, δηλαδή με κριτήρια αμυντικά και κυρίως αναπτυξιακά.Αυτό θα επιτρέψει και στην ελληνική αμυντική βιομηχανία να βρει τον προσανατολισμό της».

Το αμαρτωλό καθεστώς και οι βίλες στην Εκάλη
Με την κατάργηση των offsets καταργούνται αυτόματα και τα διάφορα ιδιωτικά γραφεία εξυπηρετήσεως που την τελευταία 15ετία «φύτρωναν» σαν μανιτάρια σε διαμερίσματα γύρω από το Πεντάγωνο και με διαχειριστές διάφορα golden boys που ουδεμία σχέση είχαν με τις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά μόνο με τους εμπόρους όπλων.

Το αμαρτωλό καθεστώς των offsets γέννησε μια νέα γενιά πλουσίων που ξαφνικά απέκτησαν βίλες στην Εκάλη και offshore εταιρείες. Και όλα αυτά άνθησαν μέσα σε θολό νομικό πλαίσιο.

Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, νόμος για τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα μας. Το καθεστώς τους διέπεται από την παράγραφο 10 του άρθρου 30 του προεδρικού διατάγματος 284/89 αλλά είναι τόσο ασαφές ώστε την 1η Μαΐου 1995 ο τότε υφυπουργός Αμυνας κ. Ν. Κουρής αναγκάστηκε να εκδώσει απόφαση με σκοπό τον καθορισμό του πλαισίου των απαιτήσεων στον τομέα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Από τότε όλοι οι υπουργοί υποσχέθηκαν να βάλουν τάξη στον χώρο των offsets ή και να τα καταργήσουν. Δεν έγινε όμως τίποτε, πέραν της έκδοσης κάποιων, αποσπασματικών, υπουργικών αποφάσεων. Πoλλές φορές μάλιστα το ύψος των offsets ήταν ίσο με αυτό του συνολικού κόστους ενός εξοπλιστικού προγράμματος, π.χ. για ένα πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ προσφέρονταν ισόποσα αντισταθμιστικά ωφελήματα και φυσικά ανάλογο φαγοπότι.

ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ