Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη Βενιζέλου-Μπεγλίτη για τις πρώτες 100 ημέρες.



Πηγή: Express.gr 12/01/10-16:40

Στα πεπραγμένα και τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, αναφέρθηκαν ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Πάνος Μπεγλίτης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 ημερών από την έναρξη της άσκησης των καθηκόντων τους. Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε τα εξής:

-Στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου 'Αμυνας (ΣΑΜ) θα δοθούν οι σχετικές οδηγίες όσον αφορά το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο. Στόχος του υπουργείου είναι να διασφαλίσει την ουσιαστικότερη και μεγαλύτερη παραμονή των στελεχών, όπως και την απόδοση του επιπέδου εκπαίδευσής τους, αποτρέποντας την αθρόα έξοδο τους από το στράτευμα. -Στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο η σχετική κοινοτική οδηγία θα ενσωματώνεται στην κείμενη νομοθεσία για τους εξοπλισμούς.

-Εντός του Ιανουαρίου θα εξειδικευθούν οι αποφάσεις του ΣΑΜ αναφορικά με τη δομή δυνάμεων και την κάθετη δομή διοίκησης.
-Από τις αρχές του νέου έτους τα ονόματα των υπό κατάταξη στρατευσίμων έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εγγράφουν στο σύστημα τα προσόντα τους ή τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προκειμένου να αξιολογούνται για την κατάταξή τους, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτου.

-Σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη εξετάζεται η προοπτική δημιουργίας ενός -έναντι των τριών σήμερα

- Μετοχικού Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων και ενός Μετοχικού Ταμείου για το αστυνομικό προσωπικό για να διασφαλιστεί η ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Η διαχείριση των χαρτοφυλακίων των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού θα ανατεθεί στην ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ.
-Εντός των επόμενων 15 ημερών το υπουργείο θα καταθέσει την πρότασή του σχετικά με το πλήρες πλέγμα συνεργασίας των στρατιωτικών νοσοκομείων με το ΕΣΥ.

-Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται το πόρισμα του Οίκου Λαζάρ αναφορικά με τις προτάσεις της γερμανικής πλευράς για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τους εξοπλισμούς "σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων", ο κ. Βενιζέλος αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα βιώνει μία κρίσιμη δημοσιονομικά περίοδο, τόνισε ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα πρέπει να λυθούν για να μπορέσουμε να δώσουμε στον Έλληνα πολίτη μία προοπτική. Εκτίμησε δε ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως πρόσχημα, ως πεδίο μεγάλης αντιπαράθεσης που σχετίζεται με τη συναλλαγματική ισοτιμία, τη σχέση ευρώ-δολαρίου και τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών, και πρέπει να την προστατεύσουμε. Ενδεχομένως, πρόσθεσε, η δημοσιονομική ύφεση να μας καταστήσει υπερήμερους σε σχέση με τις υποχρεώσεις μας. Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ελλάδα εκτελεί πλήρως τις συμβατικές υποχρεώσεις της όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και οι αντισυμβαλλόμενοι θα πρέπει να εκτελούν τις δικές τους και όταν είναι υπερήμεροι ως παραγωγοί να μην διατυπώνουν παράπονα.

Ο κ. Μπεγλίτης σχολίασε ότι περάσαμε από την εποχή του ετεροπροσδιορισμού στην εποχή του αυτοπροσδιορισμού, σε σχέση με τους εξοπλισμούς. Εφαρμόζουμε διαδικασίες με βάση τα εθνικά συμφέροντά μας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και του χρήματος του ελληνικού λαού. Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τα αεροπορικά υποστρατηγεία στη Λάρισα και το Εσκί Σεχίρ, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας παρατήρησε ότι "νατοϊκοί κύκλοι είχαν την εντύπωση ότι το Μάιο του 2009 η Ελλάδα είχε αποδεχθεί το διακανονισμό. Αυτό δεν είναι θέση της χώρας, δεν είναι αληθές. Ο κανονισμός για τις διοικητικές θέσεις θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στο Αιγαίο".

Σε ερώτηση εάν διαπίστωσε "αρρυθμίες" στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι κάθε κυβέρνηση, εφόσον συγκρούεται με προβλήματα και αντιμετωπίζει προβλήματα, μπορεί να υπάρξουν πράγματι εσφαλμένες επιλογές που ανακαλούνται ή τροποποιούνται. Στόχος μας, κατέληξε, είναι να αλλάξει η ατμόσφαιρα στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. Να γίνει ένας χώρος δημοκρατικός, δικαιοκρατικός, αξιοκρατίας, ανοικτός στην κοινωνία, στον έλεγχο και την κριτική. Ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι το υπουργείο δεν θα είναι ερμητικά κλειστό στον Έλληνα πολίτη, στη Βουλή.

Η παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί μία νέα περίοδο στην ιστορική διαδρομή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μετά το 1974, πρόσθεσε.