Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΑΣΚΗΣΗ ΕΔΟΠ - ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ.


Στοίχημα για την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας αποτέλεσε η διοργάνωση της ευρείας άσκησης που διοργανώθηκετο Σάββατο και την Κυριακή 15-18/01/2010 στον παλαιό οικισμό του Κομάνου και στο καταφύγιο του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Ομίλου Πτολεμαΐδας στη Βλάστη με τη συμμετοχή πέντε αντίστοιχων ομάδων από όλη τη χώρα, ενώ οι 60 διασώστες που ελάβαν μέρος στην άσκηση φιλοξενήθηκαν στο κτίριο της ΕΔΟΠ στο πρώην στρατόπεδο «Φούφα».
Αμέσως μετά την άσκηση ξεκινανε οι προετοιμασίες της ΕΔΟΠ για την οργάνωση μιας θεαματικής άσκησης σε κτίριο της πρώην ΑΕΒΑΛ που θα διεξαχθεί σε ένα τρίμηνο περίπου, ενώ θα προταθεί στον Δήμο Πτολεμαΐδας η καθιέρωση της «Ημέρας του πολίτη» για να δοθεί η δυνατότητα σε πολίτες της περιοχής όχι μόνο να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα πρώτων βοηθειών αλλά και να κάνουν πρακτική άσκηση που θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους στην περίπτωση που θα χρειαστεί τόσο στο συγγενικό όσο και στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Το πρώτο σενάριο της άσκησης στον παλαιό οικισμό του Κομάνου προεβλέπε τον απεγκλωβισμό ατόμου από κτίριο που κατέρρευσε ύστερα από σεισμό, τροχαίο ατύχημα, ενώ επιχειρηθηκε πυρόσβεση σε φλεγόμενο όχημα.
Στο ορεινό καταφύγιο του ΧΟΟΠ έγιναν ασκήσεις ορεινής διάσωσης αλλά και εκπαίδευση σε τρόπους για την ασφαλή διαβίωση σε ορεινές συνθήκες.

Ο Θεόδωρος Τρυψάνης μέλος της ΕΔΟΠ θεωρεί ότι η διοργάνωση αυτή θα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες και από τον εκπαιδευτή που ανήκει στην ΚΟΜΑΚ ανταλλάσσοντας γνώσεις αλλά και τεχνικές που βοηθούν συνολικότερα την υπόθεση της εθελοντικής διάσωσης με τον χειρισμό καινούργιου εξοπλισμού.
Αναφέρει ότι ενδιαφέρον συμμετοχής επέδειξαν πολλές εθελοντικές ομάδες της χώρας κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τα 200 περίπου άτομα δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν, για λόγους οικονομικούς και οργανωτικούς για να επιλεγούν οι πέντε πρώτες υποψήφιες ομάδες, από τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική, την Βέροια και τη Σκύδρα επιφυλασσόμενη η ΕΔΟΠ για άλλη μία αντίστοιχη διοργάνωση το επόμενο τρίμηνο.

Εξάλλου έχει καταγεγραμμένη στο ενεργητικό της μία εξαιρετική πορεία με τη συμμετοχή της σε διοργανώσεις σε όλη τη χώρα κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ ενθαρρυντικό για την εξέλιξη της είναι το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των μελών. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα στη δυναμική της έχουν ενταχθεί παιδιά ηλικίας 20 και 25 ετών αλλά και γυναίκες που αποδεικνύουν με την αντοχή και τις επιδόσεις τους ότι μπορούν να πετύχουν και στον τομέα αυτό.
ΣΧΟΛΙΟ " ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ " : ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ !