Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.


15-1-1820
Ο Καποδίστριας δεν αποδέχεται την πρόταση του Φιλικού Ξάνθου για να αναλάβει την ηγεσία της Φιλικής Εταιρίας, γιατί νομίζει ότι αυτό δεν ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων, λόγω της πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας και της αντιδράσεως των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων.

15-1-1822
Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος εκλέγεται από την Εθνική Συνέλευση Πρόεδρος του Εκτελεστικού Σώματος. Την ίδια ημέρα καταργείται η Σημαία της Φιλικής Εταιρίας και το σύμβολο αυτής, που ήταν ο Φοίνικας.

15-1-1823
Ο Καραϊσκάκης επιτίθεται κατά των Τούρκων της περιοχής Σοβολάκου της Ευρυτανίας. Μετά από τη νικηφόρα μάχη, γνωστή ως μάχη του Αϊ Βλάσση, οι Τουρκαλβανοί τρέπονται σε φυγή προς το Βραχώρι (Αγρίνιο) και εγκαταλείπουν 200 νεκρούς και πολλά λάφυρα.

15-1-1823
Οι πολιορκημένοι μέσα στο Μεσολόγγι απορρίπτουν με υπερηφάνεια πρόταση του Ιμπραήμ για παράδοσή τους, που την διαβίβασε σ΄ αυτούς ο Κυβερνήτης της αγγλικής κορβέττας «Ρόζα».

15-1-1854
Οι πρόκριτοι και ο λαός της υπόδουλης ακόμη Ηπείρου επαναστατούν εναντίον του Σουλτάνου και με προκήρυξη τους γνωστοποιούν το γεγονός σ’ όλους τους υπόλοιπους Έλληνες. Ταυτόχρονα επαναστατικά τμήματα συγκρούονται στο Ραδοβίζι της Άρτας και αναγκάζουν τους Τουρκαλβανούς να υποχωρήσουν στην Άρτα, εγκαταλείποντας 83 νεκρούς.

15-1-1942
Σύμφωνο Λονδίνου μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας. Υπογράφεται το σύμφωνο «Βαλκανικής Ενώσεως Ελλάδος-Γιουγκοσλαβίας», με σκοπό την ανασυγκρότηση της Βαλκανικών Κρατών με βάση την αρχή «τα Βαλκάνια για τους Βαλκάνιους». Παρών ήταν και ο Ηντεν (Υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας).