Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΛΕΦΕΔ - Αχιλλέας 2010β.






Το τριήμερο 7 με 9 Μάη έλαβε μέρος η άσκηση περιπόλων Αχιλλέας 2010β της ΛΕΦΕΔ στην ευρύτερη περιοχή του Σοχού.
Η άσκηση Αχιλλέας αποτελεί κατά παράδοση την πιο επίπονη άσκηση της ΛΕΦΕΔ μιας και διεξάγεται σε περιβάλλον
με πυκνή βλάστηση έντονο εδαφικό ανάγλυφο και οδικό δίκτυο περιορισμένο που εύκολα επιτηρείται από τις εχθρικές δυνάμεις.

Με τον τελευταίο Αχιλλέα η ΛΕΦΕΔ πέρασε σε μια νέα εποχή όσον αφορά τον σχεδιασμό και την οργάνωση των ασκήσεων
αλλά και τον απόλυτο έλεγχο της άσκησης κατά την διάρκεια της .
Μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά που εισήχθησαν στον Αχιλλέα 2010β είναι τα παρακάτω:

- Ολοκληρωμένη διαταγή επιχειρήσεων που έδινε πλήρη τακτική εικόνα και δεν άφηνε περιθώρια για παρερμηνείες
- Εγκατάσταση κέντρου διοίκησης και ελέγχου παράλληλα με ένα εκτεταμένο δίκτυο επικοινωνιών , που με εικοσιτετράωρη
λειτουργία έλεγχε , καθοδηγούσε και παρενέβαινε στην εξέλιξη της άσκησης.
- Η απεικόνιση λειτούργησε ανεξάρτητα με δικό της εκπαιδευτικό αντικείμενο και δυναμικό τακτικό σενάριο.
- Οι εκπαιδευόμενες ομάδες ενεργοποιήθηκαν και ξεκίνησαν την αποστολή τους σε διαφορετικούς χρόνους.
- Σε ένα κοινό σενάριο συνεργάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν άτομα με διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης χωρίς κανένα συμβιβασμό.
- Μόνο η απόλυτη συνεργασία των ομάδων μέσα από στενά χρονικά "παράθυρα" καθώς και η πιστή εφαρμογή
της διαταγής επιχειρήσεων μπορούσαν να οδηγήσουν στην ευτυχία.
- Η διαταγή επιχειρήσεων περιελάμβανε επιμέρους υποσενάρια που έπρεπε να εκτελεστούν με συνεργασία των ομάδων
και δεν άφησαν κανένα να καθίσει ούτε λεπτό.

Σύμφωνα σενάριο της άσκησης υπήρχαν πληροφορίες ότι εντός εχθροκρατούμενης περιοχής σημαίνων φίλιο πρόσωπο που κρατούνταν όμηρος θα μεταφερόταν σε οικία και θα έμενε για μια βραδιά . Σκοπός της όλης αποστολής ήταν η συλλογή πληροφοριών για το σημαίνων πρόσωπο και σε δεύτερο χρόνο να γίνει η απελευθέρωση του και να προωθηθεί στις φίλιες γραμμές μέσω δικτύου διαφυγής. Για την συλλογή πληροφοριών ένα περίπολο αναγνωρίσεως (1η ΕΟ) εισχώρησε στον εχθροκτρατούμενο τομέα το βράδυ της Παρασκευής πεζή εγκατέστησε υπόγειο παρατηρητήριο και με το πρώτο φως άρχισε την συλλογή πληροφοριών ενώ παράλληλα προετοίμασε τον ΠΧΑ για το δεύτερο περίπολο (2ηΕΟ) που εισήλθε στην περιοχή με το τελευταίο φως του Σαββάτου.

Η 2η ΕΟ παρέλαβε το σύνολο των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από την 1η ΕΟ κατευθύνθηκε στον ΠΧΑ και σχεδίασε την απελευθέρωση του σημαίνοντος προσώπου .Η κρούση έγινε από την 2η ΕΟ στις 01:00 την Κυριακή με επιτυχία καθώς και με επιτυχία έγινε η επαφή και η παράδωση του προσώπου σε άτομα του δικτύου διαφυγής . Η κρούση ενεργοποίησε την απεικόνιση που καταδίωξε τις δύο ΕΟ στην προσπάθεια τους να διαφύγουν στις φίλιες γραμμές μέχρι το πρώτο φως της ημέρας.

Το πρωινό της Κυριακής αφιερώθηκε σε εκτενή απ ενημέρωση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε άσκησης και ιδανικόό εκπαιδευτικό εργαλείο.

Όλα τα διδάγματα και οι πρακτικές από τον Αχιλλέα αποτελούν πλέον βασικές οδηγίες για την κάθε άσκηση που θα διοργανώνει η ΛΕΦΕΔ η εκπαίδευση αναβαθμίζεται κατακόρυφα και επιτρέπει να περάσουμε σε ακόμα πιο σύνθετες διαδικασίες που για να φτάσεις να μπορείς να εκτελέσεις με επιτυχία θέλει να περάσεις από συγκεκριμένα στάδια. Όλοι οι συμμετέχοντες θέλουμε να να ευχαριστήσουμε τον άνθρωπο που σχεδίασε και "έτρεξε" τον Αχιλλέα και να τον διαβεβαιώσουμε ότι κάθε φορά θα γινόμαστε και καλύτεροι.

Τέλος θα θελα να αναφέρω κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στην συγκεκριμένη άσκηση και αυτό είναι ότι αν ο Έλληνας έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και επικεφαλής ανθρώπους που επειδή εκτιμά και σέβεται πειθαρχεί στις εντολές τους μπορεί μέσα σε ένα απόγευμα να βγάλει την φόρμα του ηλεκτρολόγου του μηχανικού του σιδερά , να φορέσει την παραλλαγή και να κάνει θαύματα. Μπορεί να συνεργαστεί .Μπορεί να πειθαρχήσει. Μπορεί να μην δυσανασχετεί. Μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό του αρκεί να βρεθούν αυτοί οι λίγοι που θα τον οδηγήσουν. Και αυτός ο Έλληνας είναι αυτός ο ίδιο απλός καθημερινός καταφρονεμένος Έλληνας ο φίλος, ο γείτονας ο συνάδελφος με τα παραπανίσια κιλά, ο τύπος που σε κορνάρει από πίσω στο φανάρι, ο πιτσιρίκας με το παπί ,που δεν μας γεμίζει το μάτι που ούτε καν το συμπαθούμε αλλά την κατάλληλη στιγμή γίνεται κάτι άλλο.

ΠΗΓΗ : lefed.gr