Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Βγήκαν και στο Ιόνιο τα τουρκικά υποβρύχια !


Βγήκαν και στο Ιόνιο τα τουρκικά υποβρύχια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας - TA NEA

ΕΠΕΚΤΑΣΗ της δράσης του και στο Ιόνιο Πέλαγος προδιαγράφει κίνηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να δεσμεύσει περιοχή 70 χιλιόμετρα δυτικά της Κεφαλονιάς για πλεύση υποβρυχίου του, την ίδια στιγμή που θα βρίσκονται στην περιοχή και 4 φρεγάτες του προερχόμενες από λιμάνια της Αλβανίας!

Η χρονική σύμπτωση της παρουσίας των τουρκικών σκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή ενδέχεται να υποκρύπτει, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου, σχεδιασμό της Αγκυρας για πραγματοποίηση μίνι άσκησης ανθυποβρυχιακού πολέμου, επεκτείνοντας έτσι και δυτικά της Ελλάδας τα μέτωπα που έχει ήδη ενισχύσει στο Αιγαίο με τις περίεργες «κρουαζιέρες» πολεμικών μέχρι το Σούνιο.

Παρόλο που οι διαφαινόμενες τουρκικές κινήσεις δεν έχουν, μέχρι στιγμής, στοιχεία που να θίγουν τους διεθνείς κανονισμούς, στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η ενέργεια της Αγκυρας εντάσσεται σε ευρύτερο γεωστρατηγικό σχεδιασμό που σχετίζεται και με την προσπάθειά της να καταγραφεί ως περιφερειακή δύναμη. Προς επίρρωσιν, οι έλληνες αναλυτές επισημαίνουν ότι οι 4 φρεγάτες (που συνοδεύονται από ένα πετρελαιοφόρο) συγκροτούν μια αρμάδα (Τask Group 496.1), η οποία από τις 9 Ιουνίου πραγματοποιεί μεγάλη περιπολία στη Μεσόγειο. Ηδη έχει επισκεφθεί την Τύνιδα (Τυνησία), το Αλγέρι (Αλγερία), την Καρθαγένη (Ισπανία), τον Τάραντα και το Μπάρι (Ιταλία) και το Σπλιτ (Κροατία), ενώ από σήμερα τα τουρκικά πλοία θα βρίσκονται στα αλβανικά λιμάνια του Δυρραχίου και της Αυλώνας.

Ομως από αύριο (23/6) έως και τις 28/6 το τουρκικό υποβρύχιο «Ιnonu» - που ήδη πραγματοποιεί επίσκεψη στον Τάραντα- έχει προγραμματίσει κινήσεις δυτικά της Κεφαλονιάς. Για την κίνηση αυτή έχει ήδη εκδοθεί επίσημη ειδοποίηση. Η περιοχή είναι στα διεθνή ύδατα, ενώ η μισή βρίσκεται εντός και η υπόλοιπη εκτός του FΙR Αθήνας. Είναι φανερό, λένε αρμόδιες πηγές, ότι οι κινήσεις αυτές δεν είναι ανεξάρτητες...

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αλβανία για να μπορέσει να φιλοξενήσει τα τουρκικά πλοία και το πολυπληθές πλήρωμά τους προχώρησε σε αλλαγή της νομοθεσίας της, δημιουργώντας, όπως εκτιμάται από αναλυτές, προϋποθέσεις για μόνιμη συνεργασία με το τουρκικό Ναυτικό. Προ μερικών εβδομάδων μάλιστα έγινε και επίσκεψη τουρκικού υποβρυχίου στον Αυλώνα. Τα Τίρανα είχαν ζητήσει πριν από μερικά χρόνια οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα για την αναβάθμιση του λιμένος, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση αδράνησε με αποτέλεσμα να μπει «σφήνα» η Τουρκία.