Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Aσκήσεις της Εθνικής Φρουράς.






ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ και ΒΕΡΓΙΝΑ-ΤΟΞΟΤΗΣ
Το Νοέμβριο του 1993 διακηρύχθηκε από τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, με κύριο χαρακτηριστικό τον καθαρά αμυντικό του χαρακτήρα και στόχο την αποτροπή ή αντιμετώπιση κάθε επιθετικής ενέργειας, εναντίον του ενός ή και των δύο μερών. Με την διακήρυξη του Δόγματος, υπογραμμίζεται με έμφαση η δέσμευση της Ελλάδας να θεωρεί ως αιτία πολέμου (casus belli) οποιαδήποτε τουρκική απόπειρα προέλασης στην ελεύθερη Κύπρο. Στα πλαίσια υλοποίησης του Δόγματος, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς προχώρησε και στη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με κορυφαία τη ΤΑΜΣ ΤΟΞΟΤΗΣ-ΒΕΡΓΙΝΑ που διεξαγόταν από προσωπικό και μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την παροχή αεροπορικής υποστήριξης της Εθνικής Φρουράς, άλλοτε παράλληλα με τη ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ.
Η ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ είναι ετήσια διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας που διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελεύθερο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή Σχηματισμών και Τακτικών Συγκροτημάτων, με τη πρόσκληση εφέδρων και εθνοφυλάκων. Η κοινή ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ διεξήχθη για πρώτη φορά το 1994. Το 2001 η πραγματοποιήθηκε χωρίς το αεροναυτικό της σκέλος ενώ το ίδιο έτος η ΕΛΔΥΚ πραγματοποίησε για τελευταία φορά την ΤΑΜΣ ΝΙΚΗ. Τα έτη 2002, 2003 και 2004 οι ΤΑΜΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ματαιώθηκαν λόγω των διαπραγματεύσεων στη βάση του αντεθνικού Σχεδίου Ανάν. Η κύρια εκπαιδευτική δραστηριότητα της ΕΦ επαναλήφθηκε το 2005, το 2006 και τελευταία φορά το 2007. Έκτοτε, σε ένδειξη "καλής θέλησης" και αμοιβαιότητας για τη μη διεξαγωγή της ΤΑΜΣ TOROS των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, η Λευκωσία ακυρώνει κάθε έτος τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

ΤΑΜΣ ΔΗΜΗΤΡΑ
Η ΤΑΜΣ ΔΗΜΗΤΡΑ αφορά στην ρεαλιστική υλοποίηση του συστήματος Διοικητικής Μέριμνας της Εθνικής Φρουράς. Η άσκηση διεξάγεται κάθε έτος σε όλη την ελεύθερη Κύπρο με τη συμμετοχή Σχηματισμών, Τακτικών Συγκροτημάτων και άλλων Μονάδων. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων πραγματοποιείται παρουσίαση εφέδρων και εθνοφυλάκων στις Μονάδες τους καθώς και επίταξη οχημάτων.

ΤΑΜΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ
Η ΤΑΜΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ διεξήχθη για πρώτη φορά το 2004 με στόχο την ανάπτυξη ενιαίου πνεύματος, το συντομισμό και την αποτελεσματική πολιτική και στρατιωτική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων στην ορθή αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και κρίσεων στην περιοχή. Για δύο έτη, 2006 και 2007, δεν πραγματοποιήθηκε η άσκηση. Από το 2008 η ΤΑΜΣ απέκτησε πολυεθνικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων διαφόρων ευρωπαικών κρατών. Η ΤΑΜΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2010 προέβλεπε τη διεξαγωγή επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (SAR), διαχείρισης κρίσης λόγω μαζικής εκκένωσης αμάχων από εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή και αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών στο σύγχρονο περιβάλλον (τρομοκρατία, πλοιοπειρατεία, αεροπειρατεία).

ΤΑΜΣ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
Η TAMΣ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ οργανώνεται από τη Διοίκηση Καταδρομών/ΓΕΕΦ και αφορά τη εκπαίδευση στη χειμερινή διαβίωση και διεξαγωγή επιχειρήσεων σε χιονοσκεπείς περιοχές. Η ΤΑΜΣ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ 10/1 πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην περιοχή του όρους Τρόοδος, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επρόκειτο για έκτακτη άσκηση που πραγματοποιήθηκε με την αιφνιδιαστική κήρυξη συναγερμού και την πρόσκληση εφέδρων. Σκοπός ήταν ο έλεγχος της ετοιμότητας των οργανικών μονάδων της Διοίκησης με εντυπωσιακό βαθμό ανταπόκρισης των εφέδρων καταδρομέων. Περισσότερες λεπτομέρειες στο τεύχος Δούρρειος Ίππος που κυκλοφορεί.

ΠΗΓΗ : http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/