Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.

9-3-1822 Τούρκοι, που είχαν συγκεντρωθεί στην Πάτρα υπό το Μεχμέτ Πασά, επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά των δυνάμεων του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Σαραβάλιο Πατρών. Η μάχη έληξε με ήττα των Τούρκων, που τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης 1.000 νεκρούς και τραυματίες.

9-3-1904 Επιτροπή αξιωματικών από τους Λοχαγούς του Πεζικού Αναστάσιο Παπούλα και Αλέξανδρο Κοντούλη, τον Υπολοχαγό του Πεζικού Γεώργιο Κολοκοτρώνη και τον Ανθυπολοχαγό του Πυροβολικού Παύλο Μελά, με 10 συνοδούς, περνά τον ποταμό Αλιάκμονα και εισέρχεται στη Δυτική Μακεδονία. Σκοπός της επιτροπής, με εντολή της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ήταν η επιτόπια εξέταση της καταστάσεως σχετικά με τη συγκρότηση ένοπλης αμυντικής οργανώσεως στη Μακεδονία, για την αντιμετώπιση της βουλγαρικής δραστηριότητας εναντίον του εντοπίου Ελληνισμού.

9-3-1941 Αρχίζει μεγάλη «Εαρινή Επίθεση» των Ιταλών στο Αλβανικό Μέτωπο, που παρακολουθεί προσωπικά ο Μουσολίνι. Η επίθεση όμως αυτή τελικά αποτυχαίνει, μετά από σθεναρή και ηρωική αντίσταση του Ελληνικού στρατού.