Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων !


Εμφανώς προβληματισμένος από τη διαρκή και έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος. Μίλησε για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου όχι απλώς έως τα 6 μίλια, αλλά και σε «βάθος μηδέν μιλίων» από τις ελληνικές ακτές, για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη, περιπτώσεις παρενοχλήσεων ελληνικών στρατιωτικών και πολιτικών ιπτάμενων μέσων από τουρκικά ραντάρ, πρόκληση προβλημάτων με τη FRONTΕΧ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «κατ’ ανοχή» αβλαβείς διελεύσεις πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για αύξηση της συχνότητας διεξαγωγής νατοϊκών ασκήσεων, τις οποίες εκμεταλλεύεται η τουρκική αεροπορία για να πολλαπλασιάσει και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ή τις παραβάσεις του FIR Αθηνών το τελευταίο διάστημα. Πρόσθεσε δε πως είναι έντονες και οι τουρκικές πιέσεις για υπέρ της Αγκυρας κατανομή ρόλων στη νέα δομή του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Καθημερινή μας μέριμνα είναι η αποφυγή προβλημάτων και η αποσυμφόρηση των πιέσεων δίχως διολισθήσεις των θέσεών μας, είπε ο κ. Βενιζέλος, για να συμπληρώσει: «Η κόκκινη γραμμή και τίθεται και τηρείται στην πραγματικότητα και όχι ρητορικά».

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας με αντικείμενο το ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν έχουν αρθεί οι εθνικοί περιορισμοί όσον αφορά τον χαρακτήρα και το εύρος της ελληνικής αποστολής στην Καμπούλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι -πέραν των άλλων- η Ελλάδα δέχεται πιέσεις να αναλάβει την εκπαίδευση Αφγανών πιλότων σε μικρά μεταγωγικά αεροσκάφη, όχι στη χώρα μας όπως επιθυμεί η Αθήνα, αλλά στο Αφγανιστάν. «Δεν το έχουμε αποκλείσει, το εξετάζουμε», πρόσθεσε.

Διπλός στόχος

Εν τω μεταξύ, με την τακτική της παρενόχλησης μέσω ασυρμάτου συνεχίστηκε χθες η εκδήλωση τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και μάλιστα με διπλό στόχο: ένα ελληνικό εκπαιδευτικό στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ και ένα πολωνικό αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε περιπολία στο πλαίσιο της FRONTEX. Το ελικόπτερο, που απογειώθηκε στις 8.18 π.μ. από την Κω και ολοκλήρωσε την πτήση του στις 14.35 στην Πάτμο, πραγματοποιώντας στάσεις σε πολλά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δέχθηκε τα μηνύματα μέσω του ασυρμάτου στην περιοχή Ντάτσα ενώ βρισκόταν σε φάση προσγείωσης στο Φαρμακονήσι.