Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Δ. Δρούτσας: "Απορριπτέες οι τουρκικές απειλές στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Απέρριψε την εκβιαστική στάση της Άγκυρας με δηλώσεις του πριν λίγο, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον υπουργό εξωτερικών της Κύπρου, Μάριο Κυπριανού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας.

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να συζητήσουν ελεύθεροι το κοινό τους μέλλον χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και απειλές περί τελευταίας ευκαιρίας, που κρίνονται όχι μόνον αντιπαραγωγικές, αλλά και απορριπτέες», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας μετά από τη συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Μ. Κυπριανού.

Ο Δ. Δρούτσας χαρακτήρισε κρίσιμο ορόσημο το Δεκέμβριο, όταν η Τουρκία «θα αξιολογηθεί από την ΕΕ αντικειμενικά και αυστηρά χωρίς εκπτώσεις, για τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει».

«Το μήνυμα είναι αυστηρή και αντικειμενική αξιολόγηση με γνώμονα το εθνικό και κοινοτικό συμφέρον», υπογράμμισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Επανέλαβε ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας αφορούν τις σχέσεις καλής γειτονίας, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών, την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, και βεβαίως την ομαλοποίηση των σχέσεών της με Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού αναφέρθηκε στην πολύ στενή συνεργασία με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα και τόνισε ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων στο Κυπριακό.

Τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και η επιδιαιτησία πρέπει να αποφεύγονται γιατί το 2004 οδήγησαν σε αποτυχία, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός.

«Σημασία έχει μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», ανέφερε και τάχθηκε εναντίον των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.

Ο Μ. Κυπριανού αναφερόμενος στην Τουρκία δήλωσε ότι αυτή «έχει δημιουργήσει το πρόβλημα και γι' αυτό χρειάζονται έμπρακτες χειρονομίες από την πλευρά της, όχι μόνο προθέσεις».

«Θέλουμε έμπρακτη συμμόρφωση από την Τουρκία, αυτό συζητούμε με τους εταίρους, διαφορετικά θα υπάρξουν επιπτώσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος «στηρίζει τη δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

Δήλωσε ακόμα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό και η ένταξη της Τουρκίας είναι παράλληλες διαδικασίες. Πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι μία αυστηρή αξιολόγηση της Τουρκίας θα έχει επιπτώσεις στις συνομιλίες.

«Αν θέλει η Τουρκία να διευκολύνει τον εαυτό της για το ενταξιακό, θα πρέπει να συμβάλει θετικά για τη λύση του Κυπριακού, δεν έχει όμως δώσει δείγματα γραφής ότι έχει εποικοδομητική στάση», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr