Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Συνάντηση Ε.Βενιζέλου με Ν.Ταβουλάρη - Η "ομάδα FREMM" στην Ελευσίνα - Ανοικτή η τελική διαμόρφωση

Με τον πρόεδρο του ομίλου των ναυπηγείων Ελευσίνας ΝίκοΤαβουλάρη συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, την επαύριο των δηλώσεων του για «σεβασμό των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ της προηγούμενης κυβέρνησης» που αναφέρονται σε έναρξη διαπραγματεύσεων με την γαλλική κυβέρνηση για την προμήθεια έξι φρεγατών FREMM από τα γαλλικά ναυπηγεία της DCNS.
Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr, ομάδα κορυφαίων στελεχών της DCNS, βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DCNS, Πατρίκ Μπουασιέ και είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο Νίκο Ταβουλάρη και την βιομηχανική ομάδα των ναυπηγείων Ελευσίνας-Νεωρίου, προκειμένου να ανανεωθεί το MoU των δύο πλευρών.
Επίσης πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι μόλις τοποθετηθεί ο καινούριος γενικός διευθυντής στην ΓΔΑΕΕ, θα επανεκκινήσει τις εργασίες της η επιτροπή διαπραγματεύσεων με την γαλλική κυβέρνηση που έχει συσταθεί για το πρόγραμμα των φρεγατών, πιθανόν με κάποιες αλλαγές στην σύνθεσή της. Οπωσδήποτε ακόμα και το πρόγραμμα των φρεγατών αναμένει την οριστική κατάληξη το θέματος των ΕΝΑΕ, όπως έχει σημειώσει επανειλημμένα το defencenet.gr και όπως ξεκαθάρισε χθες στην συνέντευξή του και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πάντως, πέρα από την οριστική επιλογή της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί την απόκτηση των FREMM, υπάρχουν ανοικτά ζητήματα σε ότι αφορά την διαμόρφωσή τους που ξεκινούν από το ραντάρ και φτάνουν μέχρι το οπλικό σύστημα. Το ραντάρ επιφανείας HERACLES θεωρείται «ικανοποιητικό», αλλά εξετάζονται και άλλες λύσεις (π.χ. τοποθέτηση volume search radar), όπως εξετάζεται και το θέμα της εγκατάστασης του αντιπυραυλικού συστήματος Millennium κλπ.

πηγή : www.defencenet.gr