Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

H Kύπρος σκλήρυνε το παιχνίδι - "Θα λάβουμε μέτρα κατά της Τουρκίας" προειδοποιεί την Ε.Ε.

Mε μία κίνηση κάθε άλλο παρά μπλόφα, η Κύπρος όρθωσε το ανάστημά της και προειδοποίησε τους άλλους εταίρους της στην Ε.Ε. ότι προτίθεται να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, αν μέχρι την αξιολόγησή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως μετέδωσε απόψε η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου!

Η κίνηση αυτή μπορεί να πολλά σημαίνει: Κατ'αρχήν η Άγκυρα θα "σηκώσει σκόνη" στο Αιγαίο. Θα προκαλέσει και θα επιχειρήσει να κλιμακώσει.

Το θέμα της στάσης έναντι της Τουρκίας συζητήθηκε απόψε σε τετράωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίουσ στο οποίο έγινε επίσης ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό και παρουσιάστηκαν οι θέσεις των κομμάτων.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, η κυπριακή προειδοποίηση περιέχεται σε επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όλων των άλλων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ΡΙΚ μετέδωσε επίσης ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος, ενδεχομένως στη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι μετά την ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησαν να συνεχιστεί η συζήτηση για το περιουσιακό στην υποεπιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον Γιώργο Ιακώβου, στην οποία τα Κόμματα θα καταθέσουν τις απόψεις και θέσεις τους.

Για τα ευρω-τουρκικά και την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις ενέργειες που έγιναν από τον πρόεδρο Χριστόφια, τη Βουλή και τα Κόμματα, καθώς και για τις διαβουλεύσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το θέμα της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα απασχολήσει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο, σε νέα συνεδρίαση στις 4 Δεκεμβρίου.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr