Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

«Μπλόκαραν» Αθήνα και Λευκωσία την Τουρκία στην ΕΕ-«Φρένο» και στα Σκόπια

Οι αποφάσεις αυτές αποτέλεσαν «μήνυμα» προς την Αγκυρα και τα Σκόπια για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους η μεν πρώτη με την Ελλάδα και την Κύπρο, η μεν δεύτερη με την Ελλάδα.

Αν και υπήρξε πρόταση από τη Σουηδική Προεδρία για να πέσει στα «μαλακά» η Τουρκική αδιαλλαξία, τελικά οι περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ θεώρησαν πως η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζοντας έτσι τη συνέχεια του «παγώματος» των οκτώ κεφαλαίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές και πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, κάνοντας επίσης αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συμφωνιών βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Ηχηρό» ήταν και το μήνυμα προς τα Σκόπια. Παρά το προσχέδιο συμπερασμάτων της Σουηδικής Προεδρίας που έκανε λόγο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το Μάρτιο του 2010, τελικά αυτό αποσύρθηκε αφήνοντας ανοικτή την ημερομηνία, αφού πρώτα υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ονόματος.

πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr