Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Στη Βουλή το ζήτημα της υπαγωγής της ΕΥΠ.


Όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επεξεργασία σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχόμενου από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ενοποίηση όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας, ώστε να έχουν πολιτική διεύθυνση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης με την οποία η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) υπάγεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι "μια σοβαρή χώρα πρέπει να έχει ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας και όλα τα σώματα να βρίσκονται κάτω από μία ομπρέλα" ενώ υποστήριξε ότι "έχουμε κακούς γείτονες, οι οποίοι είναι πολύ επικίνδυνοι όχι μόνο για την εθνική ασφάλεια αλλά και την κοινωνική μας ασφάλεια.

Στη γειτονιά μας υπάρχει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μείγμα και χρειάζονται υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας".Η αξιωματική αντιπολίτευση δια του πρώην υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου δήλωσε ότι συναινεί στην σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου ενώ επισήμανε την ανάγκη στελέχωσης της ΕΥΠ.

Ο Αθ. Πλεύρης εξέφρασε την διαφωνία του ΛΑΟΣ για υπαγωγή της ΕΥΠ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και πρώην διοικητής της ΕΥΟ Ιω. Κοραντής δήλωσε ότι είναι λάθος να μετατραπεί η ΕΥΠ σε διωκτική αρχή και απευθυνόμενος προς τον υπουργό συνέστησε να "αποφευχθεί η αστυνομικοποίηση της ΕΥΠ".