Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

1η Πανελλήνια Ασκηση Συνεργασίας Εθελοντικών Ομάδων "ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ" - Λ.ΕΦ.Ε.Δ .





Στις 23-24-25 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανελλήνια άσκηση πολιτικής προστασίας [ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ] Ίταμος στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής την οποία διοργάνωσε η εθελοντική ομάδα ΟΠΕΑΝ του νομού Χαλκιδικής σε συνεργασία με την επίλεκτη ομάδα Πειραιά.Η συγκεκριμένη άσκηση είχε τρία σκέλη εκ τον οποίον το πρώτο αφορούσε την διάσωση θυμάτων και πυρόσβεση οχημάτων τα οποία ξέφυγαν από την πορεία τους και ανετράπησαν. Τα δυο σε γκρεμό βάθους 10μετρων και το τρίτο επί της οδού, στην περιοχή του Όρμου Παναγιάς.Στην συνέχεια κλήθηκε η εθελοντική ομάδα της ΟΠΕΑΝ να κατασβέσει το φλεγόμενο όχημα και οι υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες να απεγκλωβίσουν τα θύματα και εφόσον παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες να τα ανασύρουν με ειδικά φορεία από τη πλαγιά.
Το δεύτερο σκέλος εξελίχθηκε το ίδιο βράδυ (24/4 και ώρα 01.00) όπου εντελώς ξαφνικά ειδοποιήθηκαν οι εθελοντικές ομάδες ότι στο βουνό αγνοούνται έξι θύματα από αεροπορικό δυστύχημα. Αμέσως με οδηγούς της ομάδας ΟΠΕΑΝ οι οποίοι γνώριζαν πολύ καλά τη περιοχή οδηγήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο όπου χωρίστηκαν σε υποομάδες και άρχισε η αναζήτηση. Με επιτυχία βρέθηκαν όλα τα θύματα και μεταφέρθηκαν με ειδικά φορεία σε ασφαλή χώρο αφού πρώτα δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια όλοι οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν στο fly fox.
Τη Κυριακή το πρωί στο τρίτο σκέλος οι άνθρωποι της ΟΠΕΑΝ δημιούργησαν εστίες πυρκαγιάς, σε ήδη καμμένη περιοχή, και οι εθελοντικές ομάδες κλήθηκαν να εκπαιδευτούν στη δασοπυρόσβεση.Η ομάδα της ΛΕΦΕΔ στα δύο πρώτα σκέλη της άσκησης είχε τομέα ευθύνης την ασφάλεια του χώρου και των ανθρώπων, διότι εύκολα η εκπαιδευτική άσκηση γίνεται πραγματικό ατύχημα. Στο τρίτο σκέλος, το οποίο όμως δεν έχριζε ασφάλειας χώρου είτε ανθρώπων η ΛΕΦΕΔ έλαβε μέρος και κατέβηκε από απόκρημνη πλαγιά με δυναμικό έξι ατόμων και με εξοπλισμό επινώτιους, φτυάρια, και φτέρες για τη δασοπυρόσβεση, με απόλυτη επιτυχία.
Θερμά να ευχαριστήσουμε την ομάδα της ΟΠΕΑΝ, και πιο συγκεκριμένα τον κο. Ευαγγελινό για την φιλοξενία τους που αναλύεται σε άριστη διαμονή και διατροφή καθώς επίσης και για την συμπεριφορά των μελών της.Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τον συνδιοργανωτή και αρχηγό της ομάδας επίλεκτων Πειραιά, κο. Ρουμελιώτη αλλά και όλες τις υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες (ΛΕΔ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΘ, ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΠΑΝΩΜΗΣ, ΕΟΔ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ αλλά και όλους τους υπόλοιπους που άφησαν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους για να εκπαιδευτούν στο κάλεσμα της πατρίδας για αγάπη προς αυτήν και τον συνάνθρωπο σε πάρα πολύ ευαίσθητους τομείς όπως είναι η διάσωση και η δασοπυρόσβεση.
Θερμά ευχαριστούμε και τον κο Κοκκολάκη ο οποίος είναι πάντα δίπλα στις εθελοντικές ομάδες.
Τέλος τιμή μας ήταν που από τη πρώτη στιγμή παρακολούθησαν όλη την άσκηση από το πυροσβεστικό σώμα ο Στρατηγός κος Κεσαπίδης, ο Διοικητής Χαλκιδικής κος Αμπαράς και ο Διοικητής Μαρμαρά.
Ο υπεύθυνος ομάδας ΛΕΦΕΔ
Εφ. Στρ. (ΚΔ/ΑΛ) Κωνσταντίνος Σ.

ΣΧΟΛΙΟ " ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ " - ΕΜΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - ΒΡΕ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΤΙ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΧΕΙΣ !