Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ποια εθνική κυριαρχία; ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ' ΑΡΙΘΜΟΝ 38/2010

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ' ΑΡΙΘΜΟΝ 38/2010

Ανακοινώνεται ότι, στην περιοχή του Αιγαίου, όπου διεξάγεται τουρκική αεροναυτική άσκηση, την Τρίτη 11 Μαΐου 2010, ελληνικό μεταφορικό αεροσκάφος και στη συνέχεια δύο σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών εκλήθησαν μέσω ασυρμάτου από τουρκική φρεγάτα να δηλώσουν το μεν μεταφορικό «την πρόθεσή του» τα δε μαχητικά την «ταυτότητά τους».
Το περιστατικό δεν αξιολογείται από στρατιωτικής πλευράς ως ιδιαίτερης βαρύτητας, επειδή η κλήση πραγματοποιήθηκε λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στην περιοχή, αφενός μεν ελληνικών αεροσκαφών και αφετέρου, δε, τουρκικών πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην άσκηση».

ΑΥΤΗ είναι η μνημειώδης ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας που εκδόθηκε χθες.
ΑΣ τη «μεταφράσουμε».
Η Τουρκία εκτελούσε άσκηση στον διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, μέσα στο FIR Αθηνών, στην περιοχή των Καλόγερων της Ανδρου, πάνω στον 25ο μεσημβρινό, αφού είχε εκδοθεί κανονικά η αγγελία.
ΤΑ ελληνικά αεροσκάφη, το μεταγωγικό και οι σχηματισμοί των ελληνικών μαχητικών, ΔΕΝ μπήκαν στην περιοχή της τουρκικής άσκησης, αλλά βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή.
Η τουρκική φρεγάτα θεώρησε τη διεθνή θάλασσα και τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου στην περιοχή της άσκησής της ως «τουρκική επικράτεια» και «εχθρικά» τα ελληνικά μαχητικά και αφού ζήτησε «προθέσεις και ταυτότητες», τα εγκλώβισε στο πυραυλικό της σύστημα, συνιστώντας εχθρική ενέργεια και απειλή σε βάρος της χώρας μας. Αλλά γνώριζε ευθύς εξ αρχής ότι επρόκειτο για ελληνικά μαχητικά, λόγω του κωδικού IFF που εκπέμπουν τα μαχητικά.
ΜΕ δυο λόγια, η Τουρκία θεώρησε χθες ότι η περιοχή της άσκησης στο Αιγαίο είναι «δική της περιοχή» και μπορεί να ελέγχει ό,τι πετάει (και ό,τι πλέει γύρω).
Η ελληνική κυβέρνηση είδε χθες την Τουρκία:
**Να μετατρέπει τον διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου σε τουρκική κυριαρχία και να «ελέγχει» όποιον κινείται γύρω από αυτήν την «τουρκική κυριαρχία».
* Να καταργεί εν ψυχρώ στην πράξη το FIR Αθηνών και να ελέγχει μόνη της την εναέρια κυκλοφορία, αρμοδιότητα που έχει αποδοθεί διεθνώς στην Ελλάδα από τον ICAO. Αυτό προφανώς έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που «ντρέπεται» στην ανακοίνωσή του να αναφερθεί στο FIR Αθηνών, μετατρέποντάς το σε «περιοχή του Αιγαίου».
* Να μην «επιτρέπει» ή να «ελέγχει» τις ελληνικές πτήσεις ανατολικά του 25ου μεσημβρινού στο Αιγαίο.
ΜΕ άλλα λόγια, η Αθήνα βλέπει την Τουρκία να βάζει γερά τις βάσεις ώστε να καταστεί στο μέλλον αδύνατη η πρόσβαση στα ελληνικά νησιά ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των τουρκικών ασκήσεων, οι οποίες εκτελούνται σε μόνιμη ετήσια βάση, με την ανοχή της Αθήνας.
ΟΛΑ αυτά, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με επίσημη ανακοίνωσή του «δεν τα αξιολογεί από στρατιωτικής πλευράς ως ιδιαίτερης βαρύτητας...».
ΓΙ' αυτό και έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός, μήπως και περάσει απαρατήρητο.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, είναι πολύ σκληρό για μια ηγεσία να αποδεχθεί ευθέως τη μείωση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ