Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Σύνοδος των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.


Σειρά επαφών είχε στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τον σκοπό αυτό. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Mehmet Vecdi Gönül, με τον οποίο συζήτησαν για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών και για τις προοπτικές που υπάρχουν. Επίσης, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Ρουμανίας, με τους οποίους συζήτησαν για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Στη Σύνοδο διαμορφώθηκε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ΝΑΤΟ σε θέματα προϋπολογισμού και προτεραιότητας χρηματοδοτήσεων την επόμενη περίοδο και τα πεδία στα οποία θα κινηθεί κατά βάση ο αμυντικός μετασχηματισμός της Συμμαχίας, λαμβανομένων υπόψη των στρατιωτικών προτεραιοτήτων.

Στη σημερινή συνεδρίαση, εκτός από το Αφγανιστάν -στην συζήτηση για το οποίο λαμβάνουν μέρος και τα μη μέλη της Συμμαχίας τα οποία μετέχουν στην σχετική επιχείρηση- συζητήθηκαν θέματα που αφορούν ιδιαιτέρως την Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, πρώτον, η συνέχεια της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Κόσοβο, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με σημαντικό αριθμό δυνάμεων, ενώ εξετάζει την ανάληψη διοικητικού ρόλου στο πλαίσιο της επόμενης φάσης της επιχείρησης, πιθανώς σε συνεργασία με άλλη σύμμαχη χώρα. Και δεύτερον, θέματα που αφορούν στη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης (NRF), της οποίας τον συντονισμό αναλαμβάνει η Ελλάδα για το 2012.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις πολλών ομολόγων του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να παρουσιάσει τις βασικές αρχές του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως αυτό συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού.

ΠΗΓΗ : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ