Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.


16-2-1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Κισνόβιο, την πρωτεύουσα, την πρωτεύουσα της Βεσσαραβίας, λαμβάνει την απόφαση για την οριστική κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, όπως είχε προσχεδιαστεί από τη Φιλική Εταιρία.

16-2-1816 Φτάνει στην Κέρκυρα ο Άγγλος Στρατηγός Θωμάς Μαίτλαντ, ως πρώτος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων.

16-2-1941 Το 43 και 44 Συντάγματα Πεζικού (V Μεραρχίας Κρητών), μετά από σκληρό αγώνα, καταλαμβάνουν τη βόρεια κορυφή του Όρους Σεντέλι (Β Ήπειρος).

16-2-1942 Ίδρυση του ΕΛΑΣ. Κυκλοφορεί η Ιδρυτική Προκήρυξη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). Ο ΕΛΑΣ αποτέλεσε την ένοπλη έκφραση του ΕΑΜ. Συγκροτήθηκε σε κανονικό Στρατό, με πλήρη ιεραρχική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκε και σημαντικός αριθμός μονίμων στελεχών του Στρατεύματος με επικεφαλής το Στρατηγό Στέφανο Σαράφη, που έγινε και ο αρχηγός του ΕΛΑΣ.

16-2-1944 Τμήματα Ελλήνων ανταρτών της ΕΛΑΣ συνάπτουν σκληρή τετραήμερη μάχη με ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις στην περιοχή του Κοτζά Ορμάν, στις εκβολές του Νέστου ποταμού, προκαλώντας σ’αυτές πολλές απώλειες.

16-2-1944 Φάλαγγα από πέντε αυτοκίνητα με Γερμανούς στρατιώτες, που κατευθύνονταν από Τρίπολη προς Καλαμάτα, έπεσε σε ενέδρα τάγματος του 9ου Συντάγματος ΕΛΑΣ στο χωριό Άγιος Φλώρος Μεσσηνίας. Σκοτώθηκαν 24 Γερμανοί και άλλοι 24 πιάστηκαν αιχμάλωτοι, ενώ σημαντικός αριθμός όπλων και πυρομαχικών έπεσε στα χέρια των ανταρτών. Σκοτώθηκε ένας αντάρτης. Ακολούθησαν σκληρά αντίποινα από τους Γερμανούς σ' όλη την περιοχή της Μεσσηνίας.