Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ !


Σχέδια για ενίσχυση του στόλου των πυροσβεστικών αεροπλάνων.

Η ΑΝΑΓΚΗ αγοράς πρόσθετου αριθμού πυροσβεστικών αεροσκαφών κατεγράφη στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη για την προετοιμασία των εμπλεκόμενων φορέων εν όψει της νέας πυροσβεστικής περιόδου- όχι όμως κατ΄ ανάγκη για φέτος. Ο διαγωνισμός, αν το επιτρέψουν τα συνολικά οικονομικά δεδομένα της κυβέρνησης, ίσως προκηρυχθεί φέτος μέσω ΚΥΣΕΑ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει δανεισμός αριθμού αεροσκαφών για τη φετινή περίοδο ως ενδιάμεση λύση.

Το βασικό θέμα της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπ. Βούγιας και ο γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου κ. Γρ. Τασούλας, ήταν ο επιχειρησιακός συντονισμός κατά την εκτέλεση των αεροπυροσβέσεων. Και αυτό, καθώς τα τελευταία δύο έτη διαπιστώθηκε από τους πιλότους έλλειμμα στον τομέα αυτό- τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού των αποστολών και των προτεραιοτήτων όσο και στον συντονισμό με τις δυνάμεις εδάφους. Αυτό, όπως επισημαίνουν επιτελείς του ΓΕΑ, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει σε ορισμένες περιπτώσεις χαώδης κατάσταση και «φετιχοποίηση» της εμπλοκής των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε κάθε είδους πυρκαγιά. Ανάλογα προβλήματα συντονισμού έχουν καταγραφεί ανάμεσα σε πυροσβέστες και επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ενισχυθεί η παρουσία στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και του ΓΕΕΘΑ στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Επίσης, η αναβάθμιση της εμπλοκής τους στη λήψη αποφάσεων, καθώς στα θέματα αεροπυρόσβεσης διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία.

Όσον αφορά τα αεροπορικά μέσα, για φέτος θα επιδιωχθεί να υπάρχει υψηλότατο ποσοστό διαθεσιμότητας των 22 αεροσκαφών Καναντέρ (CL215 και CL-415). Στην κατεύθυνση αυτή θα εξασφαλισθούν τα αναγκαία ανταλλακτικά, ώστε η αξιοποίηση να είναι πλήρης.

Επίσης το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ενοικιάσει αριθμό πυροσβεστικών ελικοπτέρων ώστε να μπορεί να κάνει και εστιασμένες παρεμβάσεις με μεγάλες ποσότητες νερού. Όσον αφορά τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, αναμένεται να γίνει εξέταση του θέματος και σε υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς προηγούμενες μελέτες- που επικαιροποιούνται- προέβλεπαν αγορές έως και 10 αεροσκαφών- και οι νέες μελέτες δείχνουν τις ίδιες ανάγκες και για τώρα. Στα ανοιχτά θέματα εντάσσεται, εκτός του αριθμού και του τύπου (ανταγωνιστές είναι Καναδοί και Ρώσοι), και το ζήτημα της χρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ.