Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΚΡΙΣΕΙΣ. Άλλαξε μόνο ο αρχηγός ΓΕΝ!


MΟΝΟ την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού άλλαξε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε χθες το απόγευμα υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου.

Νέος αρχηγός ΓΕΝ επιλέχθηκε ομόφωνα, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλου, ο αντιναύαρχος Δημ. Ελευσινιώτης, μέχρι χθες Νο2 του ΓΕΕΘΑ ως υπαρχηγός Στρατηγείου. Ο μέχρι τώρα αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης αποστρατεύθηκε ύστερα από διετή θητεία στη θέση αυτή και τού απενεμήθηκε ο βαθμός του ναυάρχου ε.α. και ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΝ. Αποστρατεύθηκε επίσης ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Ι. Καραΐσκος ο οποίος έγινε επίσης επίτιμος στη θέση του.

Παραμένουν
Οι άλλοι αρχηγοί- ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γ. Γιάγκος, ΓΕΣ αντιστράτηγος Φρ. Φράγκος και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Β. Κλόκοζας- παραμένουν στις θέσεις τους. Και οι τρεις είχαν επιλεγεί προ εξαμήνου όταν η Ν.Δ., καταργώντας πρακτική ετών, άλλαξε τους τρεις από τους τέσσερις αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στο καλοκαίρι (Αύγουστος) και ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Η επιλογή της αυτή είχε αποδοθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση σε προσπάθεια να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση. Σ΄ αυτές τις κρίσεις ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΝ κ. Καραμαλίκης είχε επικριθεί από την αντιπολίτευση για μη αξιοκρατικές επιλογές.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης να δώσει αναδρομικά τον βαθμό του πτεράρχου ε.α. και τον τίτλο του επιτίμου αρχηγού ΓΕΑ στον πρώην αρχηγό Παν. Παπανικολάου.

ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ.

Βιογραφικό Α/ΓΕΝ

O Αντιναύαρχος (ΠΝ) Δ. Ελευσινιώτης γεννήθηκε στην Σαλαμίνα στις 26 Αυγούστου 1955 και αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1977. Υπηρέτησε επί των Αντιτορπιλικών ΚΑΝΑΡΗΣ και ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ, επί της πυραυλακάτου ΜΠΑΤΣΗΣ και κατά το διάστημα 1981-1982 συμμετείχε τόσο στην παραλαβή της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΝPS (Naval Postgraduate School in Monterey) όπου απέκτησε Master στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Computer Science). Ακολούθως υπηρέτησε στη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ ως Ύπαρχος, διετέλεσε κυβερνήτης στην πυραυλάκατο ΚΟΝΙΔΗΣ και συμμετείχε σε τρία μεγάλα προγράμματα ανάπτυξης/βελτίωσης του συστήματος ESM/ECM APECS-II των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ.
Κατά το διάστημα 1992-1994 υπηρέτησε στο Κέντρο Αυτοματοποιήσεως Συστημάτων Μάχης Ναυτικού (ΚΑΣΜΝ) και φοίτησε ως σπουδαστής στην Σχολή Πολέμου. Το 1994, ανέλαβε καθήκοντα διοικητού της Δεύτερης Μοίρας των ΤΠΚ. Υπηρέτησε στο Αρχηγείο Στόλου, ως Διευθυντής Γ3 και ΔΚΓ και στην συνέχεια επέστρεψε στο ΚΑΣΜΝ ως υποδιοικητής. Τον Μάιο το 1997 επελέγη ως Κυβερνήτης για την παραλαβή της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ από το Ολλανδικό Ναυτικό. Διετέλεσε Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ) στην Χάγη της Ολλανδίας, Διευθυντής Ασφάλειας και Πληροφοριών στο ΓΕΝ, Διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών και διευθυντής Α’ Κλάδου του ΓΕΝ.
Προαγώμενος στον βαθμό του Υποναύαρχου, ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο ΓΕΕΘΑ, ως Διευθυντής Επικοινωνιών και Πληροφορικής (Ε΄ Κλάδος), με τον βαθμό του Υποναύαρχου και από το Φεβρουάριο 2008 παρέλαβε καθήκοντα Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ.