Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης σε ορεινό περιβάλον S.A.R. - Λ.ΕΦ.Ε.Δ.














Το Σάββατο 30/01/2010 στις 23:30 και εντελώς αιφνιδιαστικά τα μέλη της λέσχης έλαβαν με μήνυμα την ειδοποίηση για την εξαφάνιση ενός κτηνοτρόφου στην περιοχή της Γαλάτιστας οι άνδρες της ΛΕΦΕΔ έπρεπε να σπεύσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα προς συνδρομή των κρατικών φορέων που ανέλαβαν την αποστολή Έρευνας-Διάσωσης

Ως ώρα συγκέντρωσης δόθηκε η 09:00 πμ της Κυριακής ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε με τον ίδιο τρόπο και η ΛΕΔ Χαλκιδικής. Αφού συγκεντρώθηκε το τμήμα και ανέλαβε τα υλικά αναχώρισε για τον τόπο της έρευνας.

Νωρίτερα το πρωί ο υπεύθυνος για την συντήριση και ανανέωση των χαρτών είχε φροντίσει να προμηθεύσει τον επικεφαλή της αποστολής με τους ανάλογους χάρτες καθώς και φωτογραφίες της περιοχής από δορυφόρο.

Επί του πεδίου συγκεντρώθηκαν 13 άνδρες της ΛΕΦΕΔ και 4 από την ΛΕΔ Χαλκιδικής και αφού έγινε ενημέρωση για το περιστατικό τις πληροφορίες και του τομέα που έπρεπε να επιχειρήσουμε ξεκίνησε ή κατάστρωση σχεδίου ως ιδέα ενεργειών επί του "στόχου".

Ο επικεφαλής αφού συμβουλεύτηκε ντόπιους της ΛΕΔ για την τοπογραφία της περιοχής χώρισε το τμήμα σε 3 ομάδες με τα ανάλογα υλικά για την κάθε μία από αυτές όρισε επικεφαλή του τμήματος και εφοδίασε τις ομάδες με μηχανισμό εντοπισμού έτσι ώστε όλες οι κινήσεις των ομάδων να παρακολουθούνται και να καταγράφονται σε υπολογιστή στα γραφεία της λέσχης, κατόπιν το τμήμα επιβιβάστηκε σε οχήματα και κατευθύνθηκε στην κορυφή των λόφων από όπου ξεκίνησε να κατεβαίνει την απότομη και βραχώδη πλαγιά "χτενίζοντας" την περιοχή προς ανεύρεση του αγνοουμένου.

Την όλη προσπάθεια συντόνιζε κλιμάκιο στην βάση των λόφων έχοντας επαφή μέσω ασυρμάτων με τους επικεφαλείς των ομάδων .Οι απότομοι ολισθηροί βράχοι και η πολύ πυκνή χαμηλή βλάστηση έκαναν δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των διασωστών που κατάφεραν τελικά μετά από δύο ώρες να εντοπίσουν εν ζωή το άτομο το οποίο προσομοίωνε ανδρείκελο βάρους 60 kg. Η ομάδα που τον εντόπισε αφού του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες τον τοποθέτησε σε φορείο και ανέμενε ενίσχυση για να μπορέσει να τον ανεβάσει στην κορφή καθώς η κάθοδος κρίθηκε αδύνατη.

Έτσι ξεκίνησε η πολύ κουραστική και επικίνδυνη όπως αποδείχτηκε φάση της ανάβασης μέσα από ένα "δάσος" από πουρνάρια σε πολύ ανηφορικό έδαφος για μία περίπου ώρα φτάνοντας τους άνδρες στα όρια τους.

Συμπεράσματα:

Η άσκηση είχε δύο φάσεις Α) ετοιμότητας Β) επιχείρησης

Στην πρώτη φάση η κινητοποίηση των μελών κρίνεται ικανοποιητική εάν λάβουμε υπ όψιν μας ότι έγινε χωρίς καμία προπαρασκευή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός.

Στην φάση της επιχείρησης το γεγονός ότι βρέθηκε το άτομο χωρίς κανείς πραγματικά να γνωρίζει που βρίσκετε μας άφησε όλους απόλυτα ικανοποιημένους, όσο για την μεταφορά του τραυματία σε τέτοιο έδαφος που ήταν για εμάς μία πρωτόγνωρη εμπειρία μας επέτρεψε να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα για τα υλικά και τον τρόπο χρησιμοποίησης τους.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που άφησαν το σπίτι τους και τις οικογένειες τους για να πράξουν αυτό που τους προστάζει η αγάπη για την ΠΑΤΡΙΔΑ και τον ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ τους.

Ο υπεύθυνος της άσκησης

Σιδηρόπουλος Ιωάννης ΕΦ ΛΓΟΣ (ΠΖ)

ΣΧΟΛΙΟ " ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ " : Ο σκοπός της άσκησης πραγματοποιήθηκε πλήρως ένα μεγάλο συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και στους οργανωτές που αφιέρωσαν σχεδόν μια ολόκληρη ήμερα για αυτή.